Doktor.se

Neurodermatit

Medicinskt granskad

Neurodermatit är ett eksem som också kallas lichen simplex chronicus eller neurodermit. Det är ett inflammatoriskt tillstånd som är orsakat av kliande och ger svår klåda, utan någon bakomliggande hudsjukdom. Hårbotten, nacke, anklar, underarmar och underliv är vanliga ställen som det kliar på. Kliandet orsakar hudförtjockning.

Orsak till neurodermatit

Det finns ingen hudsjukdom som orsakar neurodermatit. Klådan kan dock ha uppstått i samband med ett kliande utslag, som nu läkt ut, eller under en stressig period. Kliandet leder till mer klåda, som i sin tur leder till mer kliande, och på så vis skapar en ond cirkel.

Symtom vid neurodermatit

Neurodermatit ger ofta klåda i hårbotten, nacke och underliv, eller på anklar och underarmar. Huden blir oftast förtjockad av kliandet, och beröring av det förtjockade området brukar utlösa klådan. Ibland kan kliandet också riva upp sår i huden.

Behandling neurodermatit

Ofta behöver personer med neurodermatit behandling i form av kortisonsalva, så av att den onda cirkeln mellan kliande och klåda bryts. Ibland behövs också bandage för att skydda huden från kliande, eftersom du inte alltid tänker på att du kliar dig och även kan klia dig i sömnen.

När bör jag söka vård?

Om du har klåda som inte går över på en vecka trots att du försökt lindra den, bör du kontakta din vårdcentral. Om det är helg kan du vänta tills det blir vardag.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Doktor.se har fysiska mottagningar på flera orter som du kan vända dig till. Här arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med att bedöma symtom och ge råd. Om det behövs kan vi hänvisa dig vidare för utredning.

Frågor och svar om neurodermatit

Ewa Lundborg - Doktor.se2023-01-17Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23