Doktor.se

Pityriasis versicolor

Medicinskt granskad

Pityriasis versicolor är en ofarlig svampinfektion i huden som kan behandlas med receptfri kräm eller schampoo. Sjukdomen smittar inte till andra men kan lätt komma tillbaka även efter behandling.

Vad är pityriasis versicolor?

Pitoriasis versicolor är en ytlig infektion av svamp i huden. Svampen finns naturligt på huden och i hårbotten hos de flesta vuxna människor. När det är varmt, fuktigt och på annat sätt en gynnsam miljö för svampen, kan den aktiveras och växa mera. Svampen gör att huden inte kan bilda pigment som vanligt och därför uppstår bleka, rosa eller bruna fläckar, som också kan fjälla lätt.

Pityriasis betyder lätt fjällning och versicolor betyder flera färger. Sjukdomen stavas ibland pityrisis versikolor.

Orsak till pityriasis versicolor

Orsaken till pitoriasis versicolor är en infektion med jästsvampen Malassezia. Den kallades tidigare för Pityrosporum. De flesta vuxna har svampen på huden, men det är långt ifrån alla som utvecklar utslag. Det är vanligare med utslag på sommaren och på de kroppsytor som har många talg- och svettkörtlar, eftersom svamp trivs när det är varmt och fuktigt. Sjukdomen är därför också mycket vanligare i länder med tropiskt klimat.

Sjukdomen är vanligare hos unga vuxna, men det är okänt varför vissa får utslag men inte andra. Det kan vara så att vissa har en hudtyp där svampen trivs bättre.

Symptom på pityriasis versicolor

Vid pityriasis versicolor får du små fläckar på huden i det som kallas för hudens sprickriktning. Fläckarna kännetecknas av att de

  • har en skarp avgränsning till den friska huden runtom

  • ibland flyter ihop och bildar större områden med utslag

  • kan vara ljusa eller blekt rosa, eller brunaktiga och fjällande.

Pityriasis versicolor uppträder som ljusa fläckar på brun, svart eller solbränd hud, och mörkare fläckar på vit hud. Fjällande fläckar är mer framträdande på torr hud. Fjällbildningen är normalt diskret och kan se ut nästan som damm. Det är vanligt med utslag utspridda över ett stort område, till exempel nästan hela framsidan av överkroppen eller större delen av ryggen.

Vad kan jag göra själv?

Håll kroppen ren och torr för att skapa en ogynnsam miljö för svampen att växa. Svamp trivs där det är fuktigt och varmt.

Behandling av pityriasis versicolor

Pitoriasis versicolor kan behandlas med kräm eller schampoo mot svamp som smörjs in på huden. Behandlingen tar död på svampen som orsakat fläckarna, men kan inte göra något åt de pigmentförändringar som redan har skett. Fläckarna finns därför kvar på huden en tid, ofta några månader, innan huden ser ut som vanligt igen.

Vid behandling av svamp är det viktigt att smörja stora ytor runt om de fläckar som syns och att slutföra hela den rekommenderade behandlingen, för att svampsporer som inte syns inte ska växa till igen. Du kan också behöva underhållsbehandling för att undvika att infektionen kommer tillbaka, vilket är ett vanligt problem. Särskilt under sommaren eller om du reser till tropiskt klimat.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har fläckar på kroppen som inte försvinner av sig själva.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Doktor.se är en del av primärvården och kan hjälpa dig med bedömning av dina symptom och rådgivning om behandling. Pityriasis versicolor kan ofta diagnosticeras digitalt genom att en läkare tittar på dina fläckar och ställer frågor till dig. I vissa fall behöver ett prov tas för att ta reda på om det är svamp du har och vilken sorts svamp. Vid behov hänvisar vi dig vidare till fortsatt undersökning och eventuell behandling.

Frågor och svar om pityriasis versicolor

31 Maj, 202223 Augusti, 2023