Doktor.se

Dyshidrotiskt eksem

Medicinskt granskad

Vid dyshidrotiskt eksem bildas små vätskefyllda, kliande blåsor på handflatorna. Blåsorna kan också komma på sidan av fingrarna och fotsulorna. Det finns ingen tydlig orsak till sjukdomen.

Vad är dyshidrotiskt eksem?

Dyshidrotiskt eksem är en hudsjukdom som ger små, kliande och vätskefyllda blåsor på handflatorna. Dyshidrotiskt eksem på fingrarna, främst på sidan av fingrarna, och på fotsulorna förekommer också. Sjukdomen kallas även för pomfolyx. 

Orsaken till att vissa drabbas av den här typen av blåsor är inte klarlagd. Sjukdomen förekommer både bland män och kvinnor, och i alla åldrar. Sjukdomen kan komma tillfälligt under en period, eller regelbundet under lång tid. De flesta får färre utbrott av sjukdomen med åren.

Symtom på dyshidrotiskt eksem

Blåsorna vid dyshidrotiskt eksem kommer vanligen på handflatorna och på sidan av fingrarna. Blåsor på fotsulor och tår förekommer, och sjukdomen kan även sprida sig till armar och ben.  Det typiska utseendet är att blåsorna är små och kommer i klungor. På ljus hud ser huden rödflammig ut, vilket kan vara svårare att se på mörkare hud. I allvarliga fall kan blåsorna flyta samman och forma större blåsor. Den drabbade huden kliar, ömmar och gör ont. Blåsorna kan också bli infekterade av bakterier och bli varfyllda.

Fasen med blåsor brukar vara i ungefär tre veckor, varefter blåsorna torkar och huden kan fjälla. Blåsorna återkommer ofta regelbundet i perioder.

Dyshidrotiskt eksem – riskfaktorer

Risken att få dyshidrotiskt eksem ökar vid följande tillstånd:

  • Stress. Både känslomässig och fysisk stress kan utlösa utbrott.

  • Kontakt med metaller. Personer som har yrken där huden kommer i kontakt med metaller som kobolt och nickel har ökad risk för sjukdomen.

  • Känslig hud. Personer som har känslig hud har större risk att drabbas.

  • Allergisk sjukdom i familjen. Allergisk sjukdom i familjen, till exempel att flera i familjen har haft böjveckseksem eller olika former av allergier, ökar risken att drabbas.

Vad kan jag göra själv?

Här är några åtgärder som kan minska besvären:

  • Tvätta händerna med mild tvål och ljummet vatten. Torka händerna noggrant.

  • Använd mjukgörande krämer regelbundet.

  • Använd handskar när du hanterar rengöringsmedel och kemikalier.

  • Om det är möjligt – försök att minska stressande händelser och att använda verktyg för att hantera stress.

Behandling vid dyshidrotiskt eksem

Lindriga besvär går ofta över av sig själva inom några veckor. Behandlingen består av kortisonkräm. I vissa fall kan läkare skriva ut en starkare kortisonkräm som kan användas i början av utbrottet, och sen bytas mot en svagare då besvären klingar av.

I allvarliga fall kan infekterade och varfyllda blåsor behöva tömmas av läkare. Antibiotika kan behövas för att läka infektionen. Det kan även vara aktuellt med kortison i tablettform under svåra skov av sjukdomen.

När bör jag söka vård?

Du bör söka vård om du har mycket besvär av dina eksem och inte får bukt med dem på egen hand. Det gäller till exempel:

  • Om du har eksem som inte blivit bättre av en veckas behandling med receptfritt kortison.

  • Om du har tecken på infekterade blåsor, till exempel att området runt blåsorna är varmt och ömmande och blåsorna ser varfyllda ut.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-17Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23