Doktor.se

Kondylom

Medicinskt granskad

Kondylom är en form av könsvårtor som smittar genom sex och hudkontakt. Det är en av de vanligaste könssjukdomarna, och är särskilt vanligt bland yngre. Vårtorna kan sitta en och en eller upp till ett tiotal tillsammans i en grupp.

Få hjälp vid kondylom (HPV)

Snabb hjälp via chatt eller video. Öppet alla dagar i veckan.

Orsak till kondylom

Kondylom beror på ett mycket smittsamt virus som heter humant papillomvirus, förkortat HPV, som orsakar vårtor. Det är ett vanligt virus som finns i hundratals olika varianter. Vissa varianter kallas för högriskvirus och kan ge cellförändringar och cancer, till exempel i livmoderhalsen, slidan, anus, på penis eller i svalget. Andra varianter kan orsaka könsvårtor, kondylom. I de allra flesta fall är det HPV av typ 6 eller 11 som ger kondylom. 

Idag finns vaccin mot de former av HPV som kan ge cancer, och några av vaccinsorterna skyddar också mot de HPV-varianter som kan ge kondylom. Det innebär att den generation som nu växer upp har ett bättre skydd mot kondylom. 

HPV smittar då slemhinnor kommer i kontakt, till exempel i samband med sex. Virus kan också överföras genom hudkontakt med vårtorna, till exempel om du rör vid dem. De flesta som bär på HPV-virus får inte vårtor, vilket gör att smittan kan överföras utan att det märks. I de fall HPV-virus orsakar vårtor visar de sig oftast två till tre månader efter smittotillfället, men det kan också dröja längre.

Symtom på kondylom

Kondylom ger symtom som kan se ut på olika sätt. De kan sitta en och en eller flera tillsammans i grupper. Vårtorna kommer oftast på könsorganen, vanligen i eller runt slidöppningen eller på förhuden eller penisskaftet. Andra ställen där vårtor kan uppstå är i området mellan könsorgan och ändtarmen och runt analöppningen. Det förekommer också vårtor i munnen eller halsen efter oralsex med en smittad person. 

Symtom på kondylom är till exempel:

  • små, hudfärgade, bruna eller rosa vårtor som kan vara spetsiga, flikiga, platta eller rundade. 

  • vårtor som sitter en och en eller i grupper 

  • klåda och sveda

  • att vårtorna blöder

  • att det gör ont när du kissar eller har sex

Vad kan jag göra själv?

  • HPV vaccin. För att minska risken för HPV finns vaccin som ingår i högkostnadsskyddet för kvinnor upp till 26 år. Flickor får erbjudande om att ta vaccin kostnadsfritt när de går i årskurs fem eller sex.

  • Kondom. Män kan använda kondom för att skydda sig själva och sin partner från smitta. Det ger ett visst skydd, men inte hundraprocentigt eftersom kondomen inte täcker all hud som kan vara smittad. Kondom kan också användas för att förebygga smitta vid användning av sexleksaker tillsammans med en annan person. 

  • Cellprover. Den som har livmoder och har haft kondylom ska vara extra noga med att regelbundet gå på den cellprovtagning som erbjuds för att tidigt hitta cellförändringar och tecken på cancer i underlivet. De HPV-virus som ger upphov till kondylom är inte samma virus som kan öka risken för cancer, men trots det är det viktigt att gå på dessa kontroller. Om du har ett kvinnligt personnummer kommer du kallas för provtagning från det att du fyllt 23 år. Om du har manligt personnummer och har en livmodertapp (till exempel om du är transman) behöver du själv se till att bli kallad till provtagning.

Behandling vid kondylom

Vårtorna försvinner av sig själva, och om de inte ger besvär är det inte nödvändigt med behandling. Vid kondylom kan behandling ges i form av läkemedel eller borttagning på specialistklinik. 

Borttagning med hjälp av läkemedel går till så att vårtorna behandlas med en kräm eller lösning som skrivs ut på recept. Läkemedlet stryks på vårtorna varje dag i tre dagar. Det kan behövas flera sådana korta kurer för att vårtorna ska försvinna. Det är vanligt att området som behandlas kliar, svider, rodnar eller får små sår. Dessa symtom går över när behandlingen avslutas. 

Kondylom kan också tas bort på en specialistmottagning. Det finns olika metoder:

  • Laserbehandling

  • Borttagning med kniv eller sax

  • Frysbehandling, så kallad kryobehandling

  • Diatermi, borttagning med hjälp av upphettning med elektricitet

Tänk på att du inte bör ha sex under tiden du genomgår behandling mot kondylom samt under den tid efter behandlingen då huden läkare. 

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du har kondylom och är besvärad av vårtorna bör du söka vård. Du kan få hjälp att ta bort vårtorna.

Få hjälp vid kondylom (HPV)

Snabb hjälp via chatt eller video. Öppet alla dagar i veckan.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss finns erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge individuell rådgivning. Vi skriver även ut läkemedel på recept när vi bedömer att det behövs. Doktor.se har även fysiska vårdcentraler på flera orter.

Frågor och svar om kondylom

Några frågor och svar kring kondylom.

30 September, 20205 September, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.