Doktor.se

Flatlöss

Medicinskt granskad

Flatlöss är en sorts hudparasit som främst smittar vid sex. De trivs i könshår men kan också finnas i ögonbryn, ögonfransar, skägg, och hår under armarna, på överkroppen eller låren. Flatlöss är relativt ovanliga.

Vad är flatlöss?

Det finns två former av löss som är vanliga hos människor, huvudlöss och flatlöss. Flatlöss ser ut som en liten krabba på en till två mm. De är bredare och kortare än huvudlöss och kan vara svåra att se utan förstoringsglas. De lever på människans blod och förökar sig på samma sätt som huvudlöss, genom att lägga ägg som ser ut som små fastklistrade droppar vid hårrötterna. 

Flatlöss kan inte hoppa eller flyga, utan smittar vid nära kontakt. Främst sexuell kontakt men kan också överföras via kläder, sängkläder och handdukar. Lössens bakben är formade som gripklor, som är anpassade för att knipa hårt om grövre hårstrån. De kan inte sköljas eller tvättas bort.

Symtom på flatlöss

Det vanligaste symtomet på flatlöss är att det kliar i könshåret eller andra ställen på kroppen där du har grövre hår, som under armarna, på överkroppen eller låren, i ögonbryn eller på ögonfransar. De förekommer inte i hår på huvudet. Det tar ungefär en månad från tillfället du smittades tills klådan kommer, och det är vanligt att själv upptäcka lössen innan symtomen börjar.

Flatlöss kan ge utslag i form av små blåaktiga märken i huden efter bett.

Vad kan jag göra själv?

För att inte smitta andra, eller själv bli smittad igen bör du:

  • Be andra i familjen och de du haft nära kontakt med att kontrollera om de är smittade, så alla kan behandlas. Det finns annars risk att smitta varandra igen.

  • Tvätta alla textilier du haft nära kroppen i 60 grader så eventuella löss dör. Det gäller till exempel underkläder, kläder, sängkläder, handdukar. 

  • Om det är svårt att inte klia kan du använda kylbalsam, hydrokortisonkräm eller aloe vera på betten.

Behandling vid flatlöss

Vid flatlöss finns behandling som du själv kan köpa receptfritt på apotek. Det är ett parasitdödande medel som heter Tenutex. Innan du behandlar flatlöss måste du själv ha sett lössen eller fått bekräftat av vårdpersonal att det är rätt diagnos. Det förekommer liknande klåda av andra orsaker, som kräver andra former av behandling.

Du genomför behandlingen enligt bruksanvisningen vid ett tillfälle. Om lössen fortfarande lever efter ett dygn kan det behövas en behandling till. Efter dessa 1-2 behandlingar ska levande löss ha dött. Du får själv plocka/kamma bort de döda lössen och äggen. Sedan väntar du en vecka, och gör då behandlingen en gång till. Det är för att döda eventuella löss från enstaka ägg som klarat sig undan. Om behandlingen genomförs noggrant enligt bruksanvisningen brukar de flesta bli av med lössen.

När bör jag söka vård?

Du bör söka vård om något av följande stämmer in:

  • Om du behöver hjälp att avgöra om det är flatlöss du drabbats av.

  • Om du fått flatlöss som satt sig i ögonbryn eller ögonfransar.

  • Om lössen är kvar trots receptfri behandling.

  • Om du fått flatlöss och är gravid.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma symtom, ge råd och behandling. Doktor.se har även fysiska vårdcentraler på flera orter.

Frågor och svar om flatlöss

Några frågor och svar kring flatlöss.

27 Oktober, 20205 September, 2023