Kristallsjuka är yrsel som beror på att kristaller i innerörats balansorgan lossnat och hamnat fel. Det gör att du känner dig väldigt yr när du vrider huvudet på vissa sätt. Kristallsjuka kallas även för godartad lägesyrsel och går ofta över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling.
Kristallsjuka
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vid misstanke om kristallsjuka krävs en fysisk undersökning, och du kan därför inte få hjälp via digital vård. Doktor.se har fysiska vårdcentraler på flera orter som du kan vända dig till.
Vad är kristallsjuka?
Kristallsjuka är en vanlig form av yrsel som uppstår när du vrider huvudet i vissa positioner. Det kallas även för godartad lägesyrsel.
Orsak till kristallsjuka
Kristallsjuka orsakas av att små kalkkristaller i innerörats båggångar, som är en del av kroppens balanssinne, har lossnat och hamnat fel. När du vrider huvudet i vissa positioner rör sig kristallerna och orsakar yrsel.
I båggångarna finns en geléaktig massa som täcker så kallade hårceller. De tunna hår som finns på hårcellernas yta registrerar vågrörelserna i vätskan, som uppstår när huvudet vänds och vrids, och meddelar hjärnan om huvudets position. När kristaller lossnat och hamnat fel i båggångsvätskan, påverkar de vågrörelserna och därmed signalerna till hjärnan. Det gör att du känner dig yr.
Att kalkkristallerna lossnat kan bero på
slag mot huvudet
virus på balansnerverna
åldersrelaterade förändringar i innerörats balansorgan
Ofta är det dock svårt att avgöra vad som gjort att kristallerna hamnat fel.
Symtom på kristallsjuka
Vid kristallsjuka drabbas du av så kallad karusellyrsel, som gör att det känns som om rummet snurrar fast allt står stilla. Ofta börjar symtomen på morgonen och det är vanligt att först märka av dem när du vänder dig om eller sätter dig upp i sängen. Yrseln varar normalt från några sekunder upp till en halv minut och försvinner sedan, tills du gör samma rörelse igen.
Här är exempel på hur kristallsjuka kan yttra sig:
Att du får karusellyrsel när du vänder och vrider på huvudet.
Att du känner dig yr när du sitter upp och lutar huvudet framåt eller bakåt.
Att yrseln gör dig illamående och gör det svårt att gå rakt och att fokusera blicken.
Att ögonen också rör sig ofrivilligt.
Vad kan jag göra själv?
Kristallsjuka går ofta över av sig själv efter några veckor och ger inga bestående besvär. Vid kristallsjuka finns övningar du kan prova att göra för att snabbare bli bättre. Du ska då röra huvudet i de positioner som gör att du känner dig yr. Att upprepa dessa rörelser kan göra att kristallerna faller tillbaka på sin rätta plats, vilket ofta är tillräckligt för att du ska bli bättre.
Du kan också:
prova att fästa blicken på en fast punkt långt borta för att bli av med yrseln
prova att blunda om du har problem med ofrivilliga ögonrörelser
Behandling av kristallsjuka
Behandling av kristallsjuka går ut på att du får vrida på och luta huvudet i olika riktningar och positioner, för att kalkkristallerna ska falla tillbaka på sin plats:
Du kan få ett program med rörelser som du ska göra hemma, av en sjukgymnast eller läkare.
Du kan också få behandlingen på en mottagning, där du får sitta eller ligga ner och får hjälp med att systematiskt röra på huvudet.
Vissa mottagningar har en särskild stol för behandling av kristallsjuka, där du sitter fastspänd medan stolen vrids och snurrar i olika riktningar.
När bör jag söka vård?
Kontakta sjukvården om:
du känner dig yr när du vänder eller vrider på huvudet, så att du kan bli undersökt och utesluta andra orsaker till yrseln.
du fått diagnosen kristallsjuka och ett träningsprogram, men fortfarande har besvär efter två veckor.
Sök vård akut genom att ringa 112 om något av följande stämmer in:
Att du plötsligt känner dig yr och samtidigt har andra symtom, som huvudvärk, nackvärk, svårt att svälja eller prata, dubbelseende, stelare mimik i ansiktet, förvirring, att du har sämre kraft eller sämre känsel på ena sidan av kroppen.
Att du plötsligt känner dig yr och samtidigt kräks och har svårt att röra dig.
Frågor och svar om kristallsjuka
Några frågor och svar om kristallsjuka.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.