Doktor.se

Ont i magen

Medicinskt granskad

Att ha ont i magen eller buksmärta som det kallas inom vården kan yttra sig på olika sätt, beroende på vad som är orsaken. Smärtan kan komma plötsligt eller komma och gå. Det kan hugga till i en specifik del av magen eller komma i form av molande värk. Det kan vara återkommande besvär du känner igen, som mensvärk eller att magen kör ihop sig när du äter viss mat. Magen påverkas också av vår mentala hälsa, och därför kan magproblem även bero på psykiska besvär som ångest och långvarig stress.

Ont i magen - Orsaker

I magen finns många olika organ som till exempel magsäck, gallblåsa, bukspottskörtel, tarmar (inklusive blindtarmen), njurar, mjälte, lever, äggstockar, äggledare, livmoder och prostata. Det innebär att det finns många möjliga orsaker till symtom från magen. De allra flesta får ont i magen då och då och det går ofta över av sig själv. Men om du har ont i magen en längre tid, har magsmärtor som blir värre eller återkommer ofta och regelbundet är det viktigt att få rätt behandling.

När vi i vården bedömer buksmärtor vill vi också veta om du har andra symtom och hur du mår i allmänhet för att avgöra vad smärtan kan bero på. Helhetsbilden innehåller viktiga ledtrådar. Om du till exempel har magsmärtor som inte går över och samtidigt får andra symtom som att:

  • du tappar vikt utan orsak

  • dina avföringsvanor förändras

  • du känner dig hängig och trött

Dessa är tydliga tecken på att du bör söka vård så att dina symtom kan utredas vidare. Ofta behövs undersökningar och provtagning för att hitta orsaken till att varför du har ont.

Svullen mage - orsaker

Spänd och svullen mage kan orsakas av till exempel premenstruellt syndrom (PMS), gasig mage, förstoppning, allmänt hård mage eller bara trög mage. Många känner igen sina problem över tid, och vet hur deras mage fungerar och vad symtomen kan bero på. Men om dina besvär plötsligt ändras, till exempel med mycket gasbildning eller ändrade avföringsvanor utan orsak är det bra att du vänder dig till vården för att kolla upp vad det kan bero på.

När ska jag söka vård?

Eftersom symtom och besvär från magen kan bero på så många olika saker är det inte alltid lätt att själv veta när det är dags att söka vård. Om du känner dig osäker kan du ringa oss på Doktor.se för att få hjälp att bedöma symtomen.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina magbesvär. Om det behövs kan vi skriva ut läkemedel på recept. Vid magbesvär kan det behövas en fysisk bedömning och provtagning för att utreda orsaken. Då remitterar vi dig till vidare vård.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-03-17Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-18