Myggbett är en typ av insektsbett som är vanliga under sommaren. De kan klia och irritera, men är ofarliga. Här finns tips om hur du kan lindra klådan från myggbett.
Myggbett
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vi kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina symtom. Vid behov kan vi hjälpa dig med att skriva ut läkemedel på recept.
Få råd och hjälp vid myggbett
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Olika sorters myggor
Det finns över 30000 olika sorters myggor i världen, varav ca 2000 i Sverige. Skogsmyggor och översvämningsmyggor är dock de två vanligaste. Myggor attraheras främst av svettig och varm hud och de föredrar vissa människor, bland annat beroende på hur mycket vi svettas och på hur vi luktar.
Orsak till klåda från myggbett
Myggor använder sin sticksnabel för att sticka igenom huden och suga i sig blod. Trots att myggorna sticks, kallar vi det för myggbett. Att de suger blod gör inte ont och oftast märker du inte att du blivit stucken förrän det börjar klia. Klådan och även svullnaden som kommer efter ett tag, beror på att din kropps immunförsvar reagerar på myggornas saliv. Saliven sprutar myggorna in i huden samtidigt som de suger blod, för att förhindra blodet från att koagulera. Kroppens reaktion mot saliven är naturlig och beror inte på överkänslighet eller på att du är allergisk mot myggbett. Det finns dock personer som är överkänsliga och som får mer uttalade besvär, som exempelvis större svullnader och värre klåda.
Vuxna får i allmänhet lindrigare reaktioner än barn. Det är för att vuxna har fått myggbett fler gånger från samma sorts mygga och att kroppen vant sig vid ämnet i saliven. Däremot om vuxna blir stuckna av en myggsort de inte stött på tidigare, till exempel i ett annat land, kan det ge kraftigare reaktioner än vanligt.
Symtom på myggbett
Symtom på myggbett är att huden kring bettet:
rodnar
svullnar
kliar
Symtomen försvinner oftast efter någon eller några dagar. Ibland kan myggbett svullna upp kraftigt och klia mycket, till exempel om du är överkänslig mot myggbett eller om du blivit stucken någonstans där huden är tunn och känslig, som på ögonlocket. Myggbett på ögonlocket kan svullna och täcka hela ögat, framför allt hos barn. Det kan se obehagligt ut men är ofarligt och går över.
Vad kan jag göra själv?
Du kan försöka undvika att bli stucken av myggor genom:
att bära ljusa kläder, eftersom myggor dras till mörka färger
att täcka så mycket hud som möjligt med kläder
att använda myggmedel där du inte kan täcka huden
att använda myggnät över exempelvis en barnvagn och mygghatt för att skydda ansiktet
När du blivit stucken kan du också lindra kliande myggbett genom:
att kyla ned stickstället med kallt vatten eller något fruset invirat i en handduk
att smörja med kylbalsam, alsolgel eller alsolsprit
att smörja med kräm eller salva med hydrokortison
att smörja med lokalbedövande gel
att ta allergitabletter med antihistamin
Du bör också försöka undvika att klia på sticket, eftersom det ofta gör klådan värre. Om du kliar sönder huden kan dessutom bakterier komma in och du kan då få ett infekterat myggbett.
Behandling vid myggbett
Myggbett kräver normalt ingen behandling. Du kan lindra myggbett som ger kraftig klåda med tabletter som innehåller antihistamin. För små barn finns antihistamin även i flytande form, som läkare kan skriva ut på recept.
Personer som är extra känsliga för myggbett kan även ta antihistamin förebyggande, innan vistelse i myggrika miljöer.
När bör jag söka vård?
Sök vård för myggbett om:
du fått flera stick samtidigt som kliar mycket och är kraftigt svullna.
bettet är ordentligt rött, svullet och ömt och det blir värre efter några dagar, eftersom det kan betyda att bettet blivit infekterat med bakterier.
Knottbett
Knott är en liten typ av mygga som också suger blod. Vid knottbett får du samma reaktion som vid myggbett, det vill säga att huden rodnar och svullnar. Till skillnad från myggor så biter knotten av en liten del av huden för att komma åt blodet. Det kan därför göra ont även från själva bettet. När du blir biten av knott får du också ofta många bett samtidigt.
Samma saker som du kan göra för att undvika myggbett, fungerar även för att undvika att bli biten av knott. Du kan behandla knottbett på samma sätt som myggbett och samma råd gäller också om när du behöver söka vård.
Få råd och hjälp vid myggbett
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Frågor och svar om myggbett
Här har vi samlat några frågor kring myggbett.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.