Doktor.se

Spermiecysta

Medicinskt granskad

Spermatocele

En spermiecysta innebär att det har samlats vätska och spermier i en säck mellan testikeln och bitestikeln. Det är ett vanligt och helt ofarligt tillstånd som sällan ger symtom, utan oftast upptäcks av en tillfällighet. Spermiecystor kallas även för bitestikelcysta eller spermatocele.

Orsaker till spermiecysta

Det är inte klarlagt varför dessa cystor bildas, ofta finns ingen särskild orsak. Ibland kan de komma till följd av en infektion eller skada i bitestikeln. Det kan göra att det blir en blockering i en av kanalerna mellan testikel och bitestikel som transporterar spermier. Det gör att spermievätska och spermier som produceras i testikeln samlas i en säck, cysta, när de inte kan komma vidare. 

En spermiecysta är helt godartad och har inget med cancer att göra. Många män har spermiecystor utan att veta om det. Det är ett vanligt tillstånd, särskilt bland män över 65 år.

Symtom på spermiecysta (spermatocele)

Det vanligaste är att en spermiecysta inte ger symtom. Ibland kan du känna en liten kula i pungen som inte gör ont.

Om cystan blir tillräckligt stor kan den ge symtom som:

  • smärta, ömhet eller obehag i den påverkade testikeln

  • en tyngdkänsla i pungen

Vad kan jag göra själv?

Det är bra att själv undersöka testiklarna en gång i månaden för att upptäcka förändringar, till exempel förhårdnader. Spermiecystor är ofarliga, men det finns andra förändringar som kan kräva behandling. Ett bra tillfälle för en undersökning är när du tar en varm dusch eller ett varmt bad så pungen är avslappnad.

Du kan undersöka dig själv så här:

  • Tvåla eller olja in pungen och håll den i ena handen.

  • Ta en testikel i taget och känn runt hela. Testikeln ska vara jämn, oval och fast men lite mjuk när du trycker på den. Den ena kan vara lite större än den andra, och i överkant omsluts testikeln av bitestikeln.

  • Efter duschen kan du ställa dig framför en spegel och se om det finns någon svullnad i pungen.

Om du regelbundet undersöker pungen kan du snabbt hitta knölar och andra förändringar, och se till att få dessa undersökta så snabbt som möjligt. 

Behandling vid spermiecysta

Spermiecystor är ofarliga och behöver i de flesta fall inte behandlas. Om du har ont eller obehag av spermatocele kan det bli aktuellt med en operation eller uttömning av cystan.

När bör jag söka vård?

Spermatocele är ofarligt, men knölar i pungen kan bero på en inflammation eller i värsta fall en tumör. Därför bör du alltid få förändringar undersökta av läkare.

Du bör söka vård om något av följande stämmer in:

  • om du hittar en knöl eller förändring i pungen som du inte känner igen

  • om en testikel är större än vanligt, känns svullen, gör ont eller är varm

Du bör genast söka vård på sjukhus om du plötsligt får mycket ont i pungen.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Om du har en knöl eller förändring i pungen behöver du en fysisk undersökning av läkare för att få hjälp att ta reda på vad det är. Doktor.se har fysiska mottagningar på flera orter som du kan vända dig till. Om du plötsligt får mycket ont i pungen ska du söka vård akut på sjukhus.

17 Mars, 202120 September, 2023