Doktor.se

Sexberoende

Sexberoende, eller sexmissbruk, innebär att din inställning till sex har övergått från att vara något njutbart till något tvångsmässigt. Tankar och handlingar som kretsar kring sex kan då ta upp orimligt mycket tid och du kan inte stoppa dig själv, utan gör saker trots att det får negativa följder för dig själv, din psykiska hälsa och andra.

Vad är sexberoende?

Sexberoende kallas ibland för sexmissbruk och innebär att tankar och handlingar kring sex har blivit ett problematiskt beteende som påverkar ens vardag negativt. Det kan handla om att onanera överdrivet mycket, köpa sex eller att ha många partners på ett sätt som blir tvångsmässigt. Du kan inte stoppa dig själv från att göra saker, trots att det får negativa följder. Sex har då gått från att vara något lustfyllt och hälsosamt som ger njutning till att vara något destruktivt – ett slags beroende.

Vad är porrberoende?

Porrberoende är ett ord som ibland används när beteendet kring porr har blivit ett problem för en själv. Det kan handla om att lägga orimligt mycket tid och uppmärksamhet på porr, eller att porr påverkar ens liv och förmåga att ha sunda relationer på ett negativt sätt.

Symtom på sexberoende

Tecken på att du kan ha ett destruktivt beteende kring sex eller porr är

  • att du tänker på sex eller porr nästan hela tiden.

  • att sex eller porr har blivit så viktigt att det kommer före allt annat, oavsett konsekvenserna.

  • att du inte kan låta bli att ha sex, eller se på porr, och sedan känner skam och ångest.

  • att du använder sex eller porr för att fly från obehagliga tankar och känslor.

  • att du tvångsmässigt ger efter för drifter oavsett följderna, till exempel att du kan få könssjukdomar, smitta din partner, förstöra relationer, få problem på jobbet eller få påföljder av olagliga handlingar.

  • att du har svårt att få till sunda och varaktiga relationer.

Vad kan jag göra själv?

Här är tips på saker du kan göra själv:

  • Kartlägg dina vanor. Identifiera situationer, tankar och känslor som kan trigga igång beteendet du vill ändra.

  • Alternativa strategier. Om du använder sex eller porr för att fly från obehag, försök hitta andra strategier. Detta är något du kan få hjälp med av en psykolog eller psykoterapeut.

  • Försvåra för beteendet. Minska tillgången till porr, sexsidor och annat som möjliggör beteendet du vill ändra.

  • Sök hjälp. Det kan vara svårt att förändra beteendet på egen hand, vänta inte för länge med att söka hjälp.

Hjälp vid sexberoende

Behandlingen består av psykoterapi som anpassas utifrån helhetsbilden. Det är inte ovanligt att personer med ett destruktivt beteende kring sex och/eller porr också har problem med depression, ångest eller andra beroenden. Behandlingen syftar till att ändra destruktiva beteenden och få ett liv som fungerar, inklusive ett hälsosamt sexliv. 

Det finns också en hjälplinje du kan ringa till om du känner att du har tappat kontrollen över din sexualitet. Till hjälplinjen kan du även ringa om du behöver råd och stöd som anhörig. Samtalen är anonyma och då de ringer upp sker det från dolt nummer. Läs mer på preventell.se.

När bör jag söka hjälp?

Om du har tappat kontrollen över ditt beteende kring sex och porr bör du söka hjälp. Tänk på att du inte är ensam, det är ett vanligt problem och att det finns bra hjälp att få.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig. Om vi bedömer att det behövs kan vi hänvisa dig vidare till specialistklinik.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-10-28Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-20