Schlatterknä

Schlatterknä är en svullnad och inflammation i lårmuskelns senfäste, som sitter strax under knäskålen. Barn som växer snabbt och samtidigt överanstränger knäna kan drabbas. Sjukdomen brukar gå över av sig själv i takt med att benen slutar växa. De flesta klarar sig utan behandling.

Vad är schlatterknä?

Schlatterknä är en inflammation i lårmuskelns senfäste, som sitter strax under knät på underbenets framsida. Sjukdomen drabbar barn som idrottar och samtidigt växer snabbt, det vill säga idrottande barn i åldern åtta till femton år. Sjukdomen är något vanligare hos pojkar. 

Barn som håller på med sporter som innebär att springa, hoppa och snabbt ändra riktning har större risk att drabbas, till exempel barn som tränar fotboll, volleyboll, basket, löpning, balett eller gymnastik.

Schlatterknä kallas också för Schlatters sjukdom eller Osgood-Schlatters sjukdom.

Orsak till schlatterknä

Schlatterknä beror på en inflammation i lårmuskelns senfäste, på grund av överbelastning. Upprepade stötar och belastning på stora lårmuskeln kan orsaka små skador på senfästet som gör att små benbitar lossnar. Kroppen försöker då läka skadan och bilda nytt ben, och det uppstår en inflammation och en svullnad. Korta lårbensmuskler ökar risken för sjukdomen.

Symtom på schlatterknä

Om du har schlatterknä kan du:

 • svullna nedanför knät
 • känna en hård knöl vid svullnaden
 • känna smärta och ömhet
 • få ont när du idrottar, speciellt vid hopp

Smärtan och ömheten minskar efter vila. Det kan också göra ont när du går i trappor, springer, eller när du suttit länge och ska räta ut knät.

Vad kan jag göra själv?

Undvik aktiviteter som gör ont och prova gärna en annan sport än vad du normalt utövar för att se om det går bättre.

Behandling av schlatterknä

Schlatterknä går oftast över av sig självt inom sex till arton månader och försvinner helt med åldern när du slutar att växa. De flesta klarar sig utan behandling.

Om du har mycket besvär och inte kan utöva idrott, kan det dock hjälpa med: 

 • fysioterapi 
 • ett speciellt förband
 • tejpning 

Fysioterapi kan till exempel vara styrketräning eller stretching av lårmusklerna. Förband eller tejpning används endast under fysisk aktivitet. 

Vid särskilt svåra besvär där andra åtgärder inte hjälpt kan det vara aktuellt med: 

 • smärtstillande läkemedel
 • operation där en del av den svullna knölen tas bort

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har ont i knät och inte kan idrotta som vanligt.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med bedömning av symtom och rådgivning. Vid misstanke om schlatterknä behövs en fysisk undersökning för att säkerställa rätt diagnos. Doktor.se har fysiska vårdcentraler på ett flertal orter som du kan vända dig till.

Frågor och svar om schlatterknä

Några frågor och svar kring schlatterknä.

Vad är schlatterknä?

Schlatterknä är en sjukdom där lårmuskelns senfäste är inflammerat och svullnar upp. Sjukdomen drabbar barn i ålder åtta till femton år, som växer snabbt och samtidigt idrottar.

Hur länge behöver jag vila mitt schlatterknä?

Schlatterknä går ofta över av sig självt inom sex till arton månader. Det rekommenderas dock att du fortsätter vara aktiv även med lindrig smärta. Om du inte kan träna på grund av ditt schlatterknä kan du stödja knät med förband eller tejp när du tränar, eller få hjälp med fysioterapi.

Senast uppdaterad: 2021-04-01
Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
 • Öppet dygnet runt
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med