Skabb orsakas av ett slags kvalster som bosätter sig under huden. Sjukdomen ger ofta en svår klåda, främst på kvällar och nätter. Här kan du läsa mer om orsak, symtom och behandling.
Skabb
Orsak till skabb
Skabb är en hudsjukdom som orsakas av ett kvalster, ett litet spindelliknande djur. Skabb hos människa orsakas av ett skabbdjur som är ungefär 0,3 till 0,4 millimeter stort. Personer som är friska i övrigt kan ha upp till tio skabbdjur i huden. Äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan ha flera hundra skabbdjur i sin hud. Skabb från exempelvis hund och katt kan inte föröka sig på människans hud, men kan ändå orsaka bett som kliar.
Symtom på skabb
Skabb ger framförallt svår klåda, främst på kvällar och nätter. Det kan klia var som helst på kroppen, men vanligtvis inte på huvudet. Klådan, som beror på överkänslighet mot skabbdjurets avföring, börjar ofta först 4 till 6 veckor efter att du blivit smittad. Under denna tid kan du smitta andra, fast du inte har några symtom. Om du haft skabb och blir smittad igen kan klådan komma redan efter några dagar.
De synliga tecknen vid skabb skiljer sig mellan individer, och kan vara ett eller flera av följande:
Sicksackformade, centimeterlånga, trådsmala mönster under huden. Skabb ger utslag som ser ut så, och det är egentligen skabbdjurets gångar som syns. De är lättast att se på händer och fötter men kan även där vara svåra att upptäcka. Vid naveln, i ryggslut, på bröstvårtor och på könsorganen, är andra ställen på huden där gångarna kan synas.
Små blåsor och röda knottror vid gångarna.
Rivmärken där du kliat, infekterade små sår och hudförändringar som liknar eksem.
Om du är äldre eller har nedsatt immunförsvar, kan du ha väldigt många skabbdjur i huden och därför få fjäll och sårskorpor som innehåller skabbdjur, så kallade krustor. Detta är en speciell form av skabb som kallas krustös skabb.
Vad kan jag göra själv?
Det är vanligt att ha kvarstående klåda efter en behandling mot skabb. Det beror på att det finns kvar döda skabbdjur eller deras avföring i huden, som orsakar en allergisk reaktion. När det yttersta hudskiktet bytts ut genom kroppens normala omsättning av hudceller, försvinner skabbdjuren och därmed klådan.
Du kan lindra klåda och minska risken för att smitta andra genom att:
Lindra klåda. Klåda som finns kvar efter behandlingen kan behandlas med receptfri kräm eller salva med hydrokortison, eller med receptfria tabletter med antihistamin.
Berätta för personal på förskola eller skola så att personalen och andra föräldrar kan hålla utkik efter symtom.
Undvik kontakt med äldre. Om du arbetar nära äldre är det bra om du informerar din närmsta chef och stannar hemma tills du är färdigbehandlad.
För att bli av med alla skabbdjur, är det också viktigt att tvätta och städa noga i hemmet. Följ råden nedan för att minska smittorisken:
Tvätta händerna noga och ofta med flytande tvål och vatten. Torka händerna med en pappershandduk.
Tvätta alla sängkläder, kläder, handdukar och andra textilier i hemmet i minst 60 grader för att ta död på skabben.
Tvätta även barnens alla gosedjur.
Dammsug noga, även i sängar och på möbler.
Skor och annat som är svårt att tvätta, till exempel textilier som inte tål tvätt i 60 grader, bör vädras i två till tre dygn.
Skabb - behandling
Det är viktigt att först ta reda på om det är skabb du har. Om du inte kan se de typiska skabbgångarna kan vårdpersonalen först behöva titta på djuren i mikroskop. Om du fått diagnosen skabb, följ punkterna nedan:
Behandla skabben med Tenutex, ett flytande läkemedel som smörjs in på kroppen. Tenutex kan köpas receptfritt på apoteket och behandlingen görs två gånger med en veckas mellanrum.
Det är viktigt att alla personer som bor tillsammans behandlas samtidigt, för att inte någon som ännu inte fått symtom sedan ska sprida smittan vidare.
Det finns också läkemedel på recept, som kan behövas om du exempelvis fått skabbkrustor eller om du av någon anledning inte kan använda Tenutex.
Var noga med att tvätta och städa hemmet för att minska risken att bli smittad igen. Läs mer under ”Vad kan jag göra själv?”.
När bör jag söka vård?
Kontakta vården om:
du tror att du har skabb, exempelvis om du kan se skabbdjurets gångar på din hud.
du har svår klåda.
det fortfarande kliar fyra veckor efter behandlingen, eller om klådan gått över men sedan kommit tillbaka.
Om du bor med eller haft nära kontakt med någon som har fått diagnosen skabb ska du också behandlas. Du kan då ha blivit smittad med skabb men ännu inte fått symtom.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vi kan hjälpa dig att bedöma symtom och ordinera behandling, eller hänvisa dig vidare till fysisk vård. I många fall krävs en fysisk undersökning för att säkerställa att det är skabb du drabbats av. Doktor.se har även fysiska vårdcentraler på flera orter.
Frågor och svar om skabb
Här är en sammanställning kring frågor och svar gällande skabb.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.