Doktor.se

9 hälsofördelar av att promenera på morgonen

8 Februari, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad
Bild på en person som går med kängor på en gata för att illustrera en morgonpromenad.

Att starta dagen med en promenad är en fantastisk investering i din hälsa, både långsiktigt och kortsiktigt. Även en molnig dag får du en rejäl boost av solljus. Dessutom sätter du igång hela kroppen på ett mjukt sätt. Behöver du fler argument? Här listar vi nio hälsofördelar med morgonpromenader.

Regelbundna promenader är något av det bästa du kan göra för din hälsa. Det minskar bland annat risken för diabetes, hjärt- kärlsjukdom och flera cancerformer.

Att promenera på morgonen är ett effektivt sätt att få in grundläggande fysisk aktivitet i vardagen. Det ger också hälsofördelar du har nytta av under dagen.  Här är några exempel:

1. Boostar energin. Att starta dagen med en morgonpromenad utomhus ger mer energi under dagen. En promenad kan till och med vara mer uppiggande än kaffe, visar en studie.

2. Förbättrar minnet och planeringsförmågan. En studie av unga vuxna visar att de som tog en rask morgonpromenad på 30 minuter fick förbättrat arbetsminne och förbättring av det som kallas för exekutiva funktioner, kort sagt förmågan att planera, strukturera och ta initiativ.

3. Motverkar sötsug. Det finns forskning som visar att en rask promenad på 15 minuter minskade suget efter choklad (rimligen även andra sötsaker).

4. Hjälper dig hålla vikten. Forskare vid Harvard har upptäckt att raska promenader kan minska effekten av gener som ökar risken för obesitas. Dagliga promenader i kombination med balanserad kost och styrketräning är ett bra sätt att hålla en hälsosam vikt.

Få hjälp mot smärta på våra vårdcentraler

Gör det ont i knän eller höfter när du joggar eller tar längre promenader? Vi har rehabkliniker på många av våra vårdcentraler där du kan få hjälp.

5. Ger gladare humör. En promenad på 20-30 minuter minst fem gånger i veckan gör underverk för ditt psykiska mående, med effekter som bättre självkänsla, gladare humör, minskad ångest och nedstämdhet.

6. Hjälper mot stress. Fysisk aktivitet, inklusive raska promenader, gör att du stressar ner.

7. Hjälper dygnsrytmen. Att vistas i dagsljus tidigt på dagen hjälper kroppen att ställa in dygnsrytmen, vilket kan göra det lättare att somna på kvällen.

8. Mindre stelhet. Den gående rörelsen smörjer lederna och stärker den stödjande muskulaturen, särskilt i knä och höfter. När du går på morgonen har du fått i gång hela kroppen så du är redo för dagens utmaningar. Som bonus får du minskad ledsmärta, och minskad risk att utveckla artros.

9. Förbättrar blodtrycket under dagen. En morgonpromenad ger sänkt blodtryck i 8 timmar, jämfört med stillasittande, visar forskning. Att bryta stillasittandet under dagen med rörelsepauser är också bra för blodtrycket.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.