Doktor.se

Dags att ta tag i din knäsmärta?

10 Augusti, 2022 ・ 3 min

Under sommaren passar många på att springa och röra sig mer än annars. Det kan göra att muskler och leder belastas mer än vanligt, och börja göra ont. Knäsmärta är en typisk sådan smärta som många går med alldeles för länge, säger Marcus Idoff som är fysioterapeut på Doktor.se.

Varför tror du att så många avvaktar innan de söker hjälp för knän som gör ont?

Skador som uppstår successivt beror ofta på att du överbelastat en struktur; enkelt sagt att en struktur fått mer belastning än vad den klarar av och därmed gått sönder. Det kan exempelvis vara en muskel, sena eller något annat inuti leden. Vid skador som uppstår successivt är smärtan väldigt fluktuerande och det kan vara svårt att förstå sig på smärtan. Många vilar, och smärtan kan gå tillbaka tillfälligt, men ofta räcker inte det för att skadan ska bli helt läkt. Därför tar det lång tid innan man söker för dessa skador.

Varför gör det ont, vilka knäproblem är vanliga?

Det är vanligt att få problem med knäskålssenan, vilket man brukar benämna som hopparknä, samt en sena som går på utsidan av knät, vilket man brukar kalla för löparknä. Man kan även skada muskler, dvs få en muskelbristning, där ljumskarna och baksida lår är speciellt utsatta.

Hur kan knäsmärta bli bättre av fysioterapi?

När det gäller överbelastningsskador behövs först avlastning (ofta aktiv vila) för att låta den biologiska läkningen arbeta ostörd i den mest akuta fasen. Därefter behövs träning av strukturen så att den återfår sin funktion, exempelvis att en muskel eller sena blir stark och flexibel eller att ett skadat knä blir så koordinerat och stabilt som möjligt. I sista fasen så exponerar man strukturen successivt inför arbeten som den skall utföra när man bli helt frisk – till exempel komma ut i löpspåret igen.

Hur lång tid tar det att bli bra?

Det är väldigt individuellt, men det som är tydligt är att ju tidigare du söker, ju snabbare blir du bra igen. Så det bästa vårdförloppet får de som tar tag i skadan tidigt, helst direkt. Hos oss kan du ofta få tid samma dag som du söker vård.

Vilken typ av behandling eller övningar kan det handla om?

”Rehabilitering” innebär att återfå en förmåga som gått förlorad. Behandlingen fokuserar på att få tillbaka denna förmåga (exempelvis styrka) för att sedan orka framtida belastningar. Därför består den fysioterapeutiska behandlingen mycket av styrketräning och koordinationsträning. Vanliga övningar som ges ut vid problem från knät är exempelvis knäböj, utfallssteg, step-up eller bulgariska utfall.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 Augusti, 2022