Frågor om hosta är väldigt vanligt på en vårdcentral, till exempel: Hur länge kan jag ha hosta? Kan den vara farlig? Vad hjälper mot hosta? Kan jag jobba när jag hostar? Och så vidare, berättar Christina Wallin.
Och vad svarar ni då?
- Vi väger in många saker när vi bedömer hosta. Att ha en hosta som hänger kvar efter en förkylning är till exempel väldigt vanligt. Däremot en hosta som kommer utan anledning, och håller i sig i veckor, en sån hosta kollar vi alltid upp, säger Christina Wallin.
Därför hostar du
De vanligaste orsakerna till hosta är virusinfektioner som förkylning och luftrörskatarr. En förkylning kan ge långdragna besvär där hosta på natten kan upplevas som extra jobbigt.
Men att hosta är i de allra flesta fall helt normalt. Hostreflexen är kroppens naturliga försvar för att hålla luftvägarna fria – hostan hjälper till att transportera bort exempelvis slem i samband med en infektion.
I slemhinnan finns nerver som sänder signalen till hostcentrum i hjärnan. Från detta centrum sänds sedan signaler till olika muskler i bukväggen och mellangärdet och du börjar hosta.