Doktor.se

Det här kan din hosta bero på – och så lindrar du den

29 Oktober, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad
En bild på en kopp te med en citronskiva i, skivor av färsk ingefära på fatet. Bredvid koppen finns en skål med flytande honung.

Det börjar som en retning i halsen, och sen kan den hålla i sig i flera veckor. Men när blir hostan farlig? Och vad kan jag göra för att lindra den? – Att hosta är i normala fall helt ofarligt, även om det många gånger kan upplevas som besvärligt. Men om hostan är ihållande och inte gett med sig efter tre till fyra veckor, då är det dags att kontakta läkare, säger Christina Wallin, specialist i allmänmedicin hos Doktor.se.

Frågor om hosta är väldigt vanligt på en vårdcentral, till exempel: Hur länge kan jag ha hosta? Kan den vara farlig? Vad hjälper mot hosta? Kan jag jobba när jag hostar? Och så vidare, berättar Christina Wallin.

Och vad svarar ni då?

- Vi väger in många saker när vi bedömer hosta. Att ha en hosta som hänger kvar efter en förkylning är till exempel väldigt vanligt. Däremot en hosta som kommer utan anledning, och håller i sig i veckor, en sån hosta kollar vi alltid upp, säger Christina Wallin.

Därför hostar du

De vanligaste orsakerna till hosta är virusinfektioner som förkylning och luftrörskatarr. En förkylning kan ge långdragna besvär där hosta på natten kan upplevas som extra jobbigt.

Men att hosta är i de allra flesta fall helt normalt. Hostreflexen är kroppens naturliga försvar för att hålla luftvägarna fria – hostan hjälper till att transportera bort exempelvis slem i samband med en infektion.

I slemhinnan finns nerver som sänder signalen till hostcentrum i hjärnan. Från detta centrum sänds sedan signaler till olika muskler i bukväggen och mellangärdet och du börjar hosta.

Få råd och hjälp vid hosta

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Då ska du söka vård för hosta

Hosta brukar normalt gå över av sig själv och de flesta behöver inte söka vård. Om hostan inte ger med sig, om du har långvariga problem med hosta utan förkylning eller om du får svåra besvär kan du behöva söka vård. Till exempel om:

  • Du har hosta och feber som inte gått över efter fyra dygn.

  • Det är tungt att andas.

  • Hostan inte gått över efter tre veckor.

  • Du tror det kan vara kikhosta.

  • Du hostar upp blod.

I vissa sällsynta fall kan det finnas bakomliggande sjukdomar som ger upphov till hostan, exempelvis astma och allergi, luftrörskatarr (bronkit) eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Så kan du lindra din hosta

I de flesta fall är dock vanlig hosta helt ofarlig och det finns ett flertal tips på vad du kan göra för att lindra besvären:

  • Sugtabletter kan lindra irritationen i svalget och minska problem med rethosta.

  • Hostan blir ofta värre när du ligger ner. Det kan hjälpa att ha huvudet högre när du sover. Höj sovställningen med en kudde under madrassen alternativt klossar eller böcker under huvudändan av sängen.

  • Att dricka mycket vätska som löser upp slem i halsen är en huskur mot hosta som fungerar. Varmt te eller varmt honungsvatten med färsk ingefära är andra metoder som kan lena svalget. Det hjälper också att dricka vanligt vatten.

På apotek finns receptfria läkemedel mot hosta, men det finns inga studier som visar att de har tydlig effekt. En tesked honung eller varm dryck hjälper lika bra (men barn under ett år ska inte äta honung).

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
29 Oktober, 2024

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.