Doktor.se

Fall av mässling i Stockholm och Göteborg

28 April, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Nyligen konstaterades ett fall av mässling på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där vistas många små barn som ännu inte hunnit få vaccin. Ytterligare ett fall av mässling har upptäckts i Göteborg. Personer som riskerar att ha smittats har kontaktats, och ett 50-tal barn har akutvaccinerats. I Europa har antalet fall av mässling ökat kraftigt de senaste åren.

Förra veckan kom provsvar att ett barn som vårdats på Astrid Lindgrens barnsjukhus (region Stockholm) var smittat med mässling. I veckan upptäcktes ytterligare ett fall mässling. Den drabbade är en vuxen person i Göteborg. Mässling är mycket smittsam luftburen sjukdom som kan bli mycket allvarlig. I Sverige är mässling ovanligt eftersom vaccin mot sjukdomen ingår i vaccinationsprogrammet för barn. Fallet i Stockholm gällde ett barn som ännu inte hunnit få vaccin och hade smittats utomlands. Region Västra Götaland har inte kommunicerat detaljer kring fallet i Göteborg.

Smittspårning har genomförts

Alla som kan ha utsatts för smitta kontaktas och följs upp gällande sitt skydd mot mässling. De som saknar eller inte har tillräckligt bra skydd erbjuds mässlingvaccin eller behandling med immunoglobulin. Samtliga har också fått information om vad de ska göra om de skulle bli sjuka.

Mässling har ökat kraftigt i Europa

I dagarna kom en rapport som visar att i Europa har antalet fall av mässling ökat de senaste åren, från 159 fall under 2021 till över 900 fall 2022. Pandemiåren, kriget i Ukraina och jordbävningarna i Turkiet anges som bidragande orsaker. Det är därför viktigt att se till att vara vaccinerad inför resor. Det gäller särskilt för resor till sydöstra Europa och utanför EU. Ur ett globalt perspektiv är mässling fortfarande ett stort hälsoproblem. Enligt WHO dog 140 000 barn av mässling 2018, de flesta var under fem år.

Läs mer om mässling här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.