Doktor.se

Fem tips som lindrar höstblåsor​

21 September, 2023 ・ 3 min

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig i skiftet när sensommar övergår i höst. Infektionen sprids lätt på förskolor och skolor, och drabbar främst barn under tio år. Sjukdomen går över av sig själv efter någon vecka. Här finns tips som kan lindra under tiden.

Kallas också hand- fot och munsjuka

Höstblåsor är en virusinfektion som går över av sig själv. Det finns ingen behandling som hjälper, utan det handlar om att rida ut symtomen och låta kroppen hantera infektionen. Höstblåsor är vanligast hos barn under 10 år, men kan även drabba vuxna. Det vanligaste är att bara få höstblåsor en gång i livet. En del får sjukdomen igen, men då i en lindrigare form.

Sjukdomen kallas ibland för hand- fot- och munsjuka (hand- foot- and mouthdisease) efter de ställen där utslagen ofta uppkommer. Utslagen kommer oftast en eller två dagar efter febern.

Några vanliga symtom vid höstblåsor:

 • Feber.

 • Halsont.

 • Sjukdomskänsla, känna sig hängig.

 • Blåsliknande utslag på tungan, i kinderna och i och runt munnen.

 • Utslag på handflator eller fotsulor, ibland på skinkorna. Beroende på hudfärg kan utslagen vara röda, vita, gråaktiga eller bara synas som små knottror. De kan också vara blåsliknande.

 • Dålig aptit.

Hur kan jag lindra höstblåsor?

Höstblåsor går över av sig själv, även om symtomen kan vara besvärliga i någon vecka. Det kan vara svårt och jobbigt att äta och dricka när det finns blåsor i munnen. Här är fem tips som kan hjälpa:

 • Ge receptfri smärtstillande medicin om det gör mycket ont. Det finns stolpiller du ger i rumpan om det är svårt att ge ditt barn medicin via munnen.

 • Undvik salt, sur eller kryddig mat.

 • Prova om det går lättare med mat som inte behöver bearbetas i munnen, som välling, gröt eller soppa.

 • Kall mat och dryck kan vara lättare att äta, till exempel kall pasta, glass eller kylda drycker.

 • Om det är svårt att få i dryck kan du be om en doseringsspruta för medicin på apoteket. Prova att suga upp och ge vätska eller välling, lite i taget, med den. Det kan göra det lättare att undvika platser i munnen som gör ont, och kanske känns det lite roligare.

Smittar mest första dagarna

Viruset som ger höstblåsor smittar mest de första dagarna, innan blåsorna syns, och det är därför väldigt svårt att hindra smittan från att spridas. Sjukdomen sprids vid nära kontakt, framför allt genom händerna.

I de flesta fall ger höstblåsor en mild infektion som går över av sig själv. Ibland kan du behöva söka vård, till exempel om du har ett spädbarn som får höstblåsor, om du har ett barn med nedsatt immunsystem, eller ett barn som får blåsor som gör det alltför svårt att äta eller dricka. Du bör också söka vård om infektionen inte gett med sig efter en vecka.

Kontakta Doktor.se om du behöver hjälp att bedöma dina eller ditt barns symtom, eller för att få rådgivning.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 September, 2023