Doktor.se

Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast under sensommar och höst. Sjukdomen kännetecknas av blåsor i och runt munnen och utslag på händer och fötter. Sjukdomen går i allmänhet över av sig själv inom en vecka.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan hjälpa dig att bedöma hudutslag och andra symtom och hjälpa dig med rådgivning.

Få råd och hjälp vid höstblåsor

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Orsak till höstblåsor

Ofta ses höstblåsor smitta inom familjen och på förskolor. De smittar via nära kontakt, från person till person, framförallt via händerna. Det är vanligast med höstblåsor hos barn under tio års ålder, men fall av höstblåsor hos vuxna förekommer också. 

Infektionen orsakas av virus, oftast av coxsackievirus. Inkubationstiden, den tid som går mellan smitta och symtom, är mellan tre och sju dagar. Det är ovanligt att få höstblåsor mer än en gång. Om det händer är sjukdomen som regel mildare andra gången. 

Symtom på höstblåsor

Höstblåsor är en lindrig infektion som går över av sig själv. Symtom vid höstblåsor är bland annat:

  • feber

  • blåsor på läpparna och runt munnen

  • blåsor inuti munnen; ofta på insidan av kinderna och på tungan

  • smärta i mun och hals

  • blåsor på handflator och fotsulor

Ibland kan det vara så att höstblåsor kliar och när blåsorna spricker kan det bli små sår. I början innan blåsorna utvecklats kan det se ut som röda prickar eller ringar. Dessa kan vara svårare att se på mörk hud. Sjukdomen kallas också för hand-, fot- och munsjuka, eftersom det är vanligt att få höstblåsor på tungan, insidan av munnen samt i handflator och på fotsulor. Det kan också komma höstblåsor på rumpan. När blåsor funnits under naglarna kan ibland naglar helt eller delvis falla av efter att infektionen läkt ut.

Vad kan jag göra själv?

Det kan vara svårt att äta om det gör ont på grund av höstblåsor i munnen. Undvik mat som är salt eller sur. Kalla livsmedel som kylda drycker och glass är ofta lättare att äta. Om det gör mycket ont kan receptfria smärtstillande läkemedel hjälpa.

Behandling vid höstblåsor

Det finns ingen specifik behandling som botar höstblåsor. Efter någon vecka försvinner blåsorna av sig själva. Om det gör ont i munnen eller halsen kan smärtstillande, receptfria läkemedel hjälpa, till exempel läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du eller ditt barn får hög feber och samtidigt får blåsor i eller på munnen.

Få råd och hjälp vid höstblåsor

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Frågor och svar om höstblåsor

Här har vi samlat några frågor och svar kring höstblåsor.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-03-24Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23