Doktor.se

Fler fall av papegojsjuka

17 Januari, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Vid bister vinterkyla vill många hjälpa till att utfodra småfåglar som har svårt att hitta mat. Tyvärr kan det också leda till att människor drabbas av papegojsjuka och andra fågelsmittor. Här är tips på vad du ska tänka på när du matar fåglar.

Sedan slutet av förra året har antalet fall av papegojsjuka (Psittakos) ökat. Det är en smitta som orsakas av en särskild sorts klamydiabakterier (Chlamydia psittachi) och överförs vid kontakt med avföring från vilda fåglar. Det kan till exempel smitta vid hantering av fågelbord eller om du andas in förorenat damm. Det krävs inte mycket för att bli smittad, en mindre mängd bakterier är tillräckligt för att ge en infektion. Fåglar kan ha papegojsjuka utan att utveckla symtom, och sedan fortsätta att sprida sjukdomen.

Papegojsjuka kan ge svår lunginflammation

Papegojsjuka kan ge en mild infektion, med symtom som liknar influensa med generella symtom och muskelvärk. Sjukdomen kan också bli allvarlig, och ge upphov till lunginflammation. Symtom på andra organ förekommer också, till exempel hjärninflammation.

Salmonella vanligt vid fågelbord

Salmonella är den vanligaste smittan vid fågelbord. Sjuka fåglar sprider bakterier vidare med sin avföring. Människor kan smittas av att andas in förorenat damm och stänk, eller genom att smitta överförs från händer till mun.

Tips på hur du minskar risken för fågelsmittor

Undvik kontakt med sjuka fåglar, fågelbon och avföring från vilda fåglar. Om du vill mata fåglar, tänk på detta:

  • Välj fågelmatare som är lätta att rengöra och som fåglarna inte kan sitta i. Det minskar risken för att maten förorenas, så smittor sprids.

  • Rengör fågelmataren med jämna mellanrum. Rengör utomhus, och blöt ner fågelbordet, till exempel med såpavatten för att undvika att avföringen dammar upp. Använd inte samma diskborste etc som du använder inomhus, eftersom det kan sprida smitta. Använd inte högtryckstvätt eftersom det virvlar upp smittämnen i luften. Tvätta händerna noga efteråt.

  • Håll marken under fågelmataren så ren som möjligt. Spillt foder ska inte ligga kvar och blandas med avföring, eftersom fåglar kan leta mat även under bordet. Du kan till exempel lägga granris under.

  • Använd fågelmat av bra kvalitet. Och släng maten så fort den luktar unket, blir våt eller möglig.

  • Förhindra att gnagare eller andra skadedjur kommer åt fodret.

  • Om du ser sjuka eller döda fåglar vid matstället, avbryt matningen helt under några veckor. Rapportera in händelsen till Statens veterinärmedicinska anstalt:  Rapportera vilda djur - Rapporteravilt (sva.se)

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
17 Januari, 2024