Doktor.se

5 tips för att lindra influensan

25 November, 2019 ・ 2 min

Influensasäsongen är här och det är tyvärr inte mycket som kan göras för att undvika den. Du kan däremot påverka hur långt sjukdomsförloppet blir och hur svåra symptom du får. Friskare listar fem tips på hur du bäst genomlider influensan.

I början av en influensa kan symtomen likna dem vid förkylning. Både förkylning och influensa orsakas av olika typer av virus. Symptomen vid en influensa är dock betydligt värre där typiska symptom är: hög feber, stark sjukdomskänsla, halsont, matthet, muskelvärk, huvudvärk. Inkubationstiden för influensa är vanligtvis ett dygn.

Här är några tips på vad du kan göra om du redan är nere i influensaträsket.

1. Blås av allt och sov
Håll dig hemma från jobb och skola. Ge kroppen den tid den behöver för att vila upp sig för att kunna återhämta sig på bästa och snabbast sätt. Sömn är den bästa medicinen. Dessutom gör du gott med att undvika smitta andra. 

2. Undvik antibiotikan
Influensa orsakas av virus och antibiotika biter inte på virus. Influensa går inte att bota med läkemedel, däremot kan man bromsa viruset. Du kan prova receptfria läkemedel som är febernedsättande och smärtlindrande, som innehåller paracetamol, ibuprofen eller naproxen, för att hämma symptomen. 

3. Ta det lugnt med vitaminerna
Du behöver inte öka dosen av exempelvis C-vitamin för att tillfriskna snabbare, påpekar läkaren Niket Sonpal i en intervju i The Healthy. Det finns nämligen inga tydliga studier som visar att vitaminet har effekt på influensa. Höga doser av C-vitamin kan även orsaka diarré.

4. Stressa inte
Stress förvärrar och förlänger tillfrisknandet då kroppen behöver all energi till att återhämta sig. 

5. Säg nej till kaffe, te och alkohol
När du är sjuk ökar risken för uttorkning och vätskebrist. Koffein och alkohol torkar ut kroppen extra mycket och ska därför undvikas. Satsa istället på att få i dig mycket vätska.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
25 November, 2019