Doktor.se

5 tips för att lindra influensan

25 November, 2019 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Influensasäsongen är här och det är dags att bli extra noggrann med att tvätta händer och hålla avstånd. Men ändå är det svårt att undvika att bli smittad när säsongen är i full gång. Här är fem tips på vad du kan göra för att genomlida influensan så bra som möjligt.

I början av en influensa kan symtomen likna dem vid förkylning. Både förkylning och influensa orsakas av olika typer av virus. Hos många blir symtomen vid en influensa dock betydligt värre där typiska symptom är: hög feber, frossa, stark sjukdomskänsla, halsont, matthet, muskelvärk och huvudvärk. Inkubationstiden för influensa är kort, oftast bara något eller några dygn.

Bli frisk från influensa

Här är några tips på vad du kan göra om du redan är nere i influensaträsket.

1. Blås av allt och sov

Håll dig hemma från jobb och skola. Ge kroppen den tid den behöver för att vila upp sig , för att du ska kunna återhämta dig på bästa och snabbaste sättet. Sömn är den bästa medicinen. Dessutom gör du gott genom att undvika att smitta andra. 

2. Drick mycket vätska 

Feber och svettningar kan göra att du tappar mycket vätska och blir uttorkad. Drick mycket för att hålla vätskebalansen. Vatten, honungsvatten, te eller soppa är bra alternativ.

3. Lindra symtom om det behövs

Du kan prova receptfria läkemedel som är febernedsättande och smärtlindrande för att lindra symtomen. Om du får halsont kan du prova att ta receptfria sugtabletter. Vid nästäppa kan det underlätta att använda avsvällande nässpray för att kunna sova ordentligt. Här kan du läsa mer om hur du bedömer olika typer av snor: Vad säger snoret?

Få en läkarbedömning av symtomen

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi har öppet alla dagar.

4. Ta det lugnt med vitaminerna

Du behöver inte öka dosen av exempelvis C-vitamin för att tillfriskna snabbare. Det finns nämligen inga tydliga studier som visar att det har effekt på influensa. Däremot finns studier som visar att personer som har brist på vitamin D har högre risk att drabbas av influensa, men har du väl blivit sjuk är det som det är. Att ta ett dagligt tillskott av vitamin D under de mörka månaderna kan vara en bra idé.

5. Stressa inte så fort symtomen lättar

Stress förvärrar och förlänger tillfrisknandet då kroppen behöver all energi till att återhämta sig. Fortsätt att ta det lugnt även när du börjar må lite bättre.

Sök vård i tid - särskilt för riskgrupper

De flesta klarar influensan på egen hand hemma, även om det kan ta lite tid att bli helt återställd. Influensa går inte att bota med läkemedel, däremot kan man bromsa viruset.

Personer som har ökad risk för att bli allvarligt sjuka av influensan kan få virushämmande läkemedel. Behandlingen behöver starta så tidigt som möjligt. Om du tillhör en riskgrupp och får svåra influensasymtom bör du kontakta vården. 

Personer i riskgrupp rekommenderas också att ta influensavaccin varje år. Dessa grupper rekommenderas att ta vaccin.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
25 November, 2019

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.