Doktor.se

Dämpa febern

23 September, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Vila och tid är det viktigaste för att få bukt med febern. Men det finns några knep för att göra tillvaron lite uthärdligare.

Ta tempen
Kroppstemperaturen varierar från person till person, och dessutom under dagen, men generellt kan man säga att man har feber om kroppstemperaturen är över 38 grader.

Vänta
Feber är ingen sjukdom i sig, utan ett symptom på sjukdom, och hjälper kroppen att hantera sjukdomen. Så om febern inte är allt för hög kan du vänta med att göra något.

Drick
När du är varm svettas kroppen för att kyla ned dig. Så se till att återställa vätskebalansen genom att dricka.

Svalka dig
Att klä sig varmt och krypa ned under täcket för att svettas ut febern är ett välkänt gammalt knep. Men det finns ingen forskning som stödjer att det faktiskt fungerar. Så klä dig så svalt som möjligt istället och öppna gärna fönstret en stund för att få ned temperaturen i rummet.

Välj rätt hjälp
Ibland kan man behöva hjälpa kroppen lite med febernedsättande läkemedel. Paracetamol och ibuprofen lindrar både värk och feber, så vilket man ska välja beror lite på vad man tål och hur gammal man är. Paracetamol kan ges till barn från tre månader och ibuprofen från sex månaders ålder.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 September, 2020