Doktor.se

Lär känna dina bröst lite extra i oktober

30 September, 2019 ・ 3 min

Bröstcancer är den näst vanligaste cancerformen. Ju tidigare den upptäcks, desto större är möjligheten att bli frisk. Gör det du kan genom att undersöka dina bröst regelbundet.

I Sverige insjuknar cirka 20 kvinnor i bröstcancer varje dag – årligen dör 1 400 kvinnor och ett fåtal män av bröstcancer. Eftersom det är viktigt att upptäcka cancer tidigt, och medianåldern vid insjuknande är drygt 60 år, erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år regelbundet att göra mammografi – en röntgenundersökning av sina bröst. Syftet är att kunna upptäcka bröstcancer och mammografin görs både för att kontrollera en upplevd förändring i brösten och i förebyggande syfte, så kallad screening. Tack vare mammografi kan tumörer hittas medan de fortfarande är så små att de inte känns eller hunnit sprida sig i kroppen. 
Vid mammografi tar man två eller tre röntgenbilder på varje bröst. Hela undersökningen tar totalt 15-30 minuter. Svaret från hälsokontrollen skickas vanligtvis inom ett par veckor.

Enligt Cancerfonden minskar mammografi-screening dödligheten i bröstcancer Sverige med 20 procent. Så se till att du går på mammografi eller ta kontakt med din vårdcentral om du känner av förändringar i bröstet. Och framför allt, se till att lära känna dina bröst så att du märker av om de skulle förändras.


Så här kan du själv kontrollera brösten
Bästa dagen för att kontrollera brösten är dagen efter avslutad mens. Då är brösten oftast mjuka, vilket underlättar. Så här gör du:

1. Sträck upp armarna
Kontrollera om bröstet skiljer sig något från sin vanliga form och hudton. Se även om bröstvårtorna ser ut som vanligt och följer naturligt med uppåt när du lyfter armarna. 

2.  Lägg dig ner
Lägg vänster hand under huvudet, så att bröstet och armhålan ligger fritt. Lägger du en kudde under skuldran fördelas bröstet jämnare. Känn igenom vänster bröst och armhåla med höger arm. Ha ett lätt tryck och raka fingrar medan du gör små, cirklande rörelser runt bröstet flera varv. Börja med bröstvårtan. Flytta sedan ut fingrarna några centimeter och gå runt ett litet varv. Fortsätt tills du genomsökt hela bröstet.

3. Känn efter 
Undersök om bröstet känns annorlunda, om du märker av någon knöl eller förhårdnad eller om bröstets storlek och fasthet är som det brukar vara. Avsluta vid armhålan. Källa: Bröstcancerfonden

Tips! 
Ha som regel att kontrollera dina bröst varje gång du duschar. Du gör på samma sätt som när du ligger ned. När fingrarna är intvålade glider de extra smidigt över huden.

I dag kan över 80 procent av alla kvinnor som får bröstcancer botas. 
80 procent av de som insjuknar i bröstcancer är över 50 år.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
30 September, 2019