Doktor.se

Så lindrar du mensvärken

8 Oktober, 2020 ・ 3 min

Lider du av en molande värk i nedre delen av magen varje månad? Här är tio tips för att stilla menssmärtorna.

Symtomen vid mensvärk kan se väldigt olika ut från person till person, en del känner knappt av den medan andra har svårt att klara vardagen. Värken kan resultera i yrsel, svettningar och illamående. Den kan sitta i nedre delen av magen och ryggen och även stråla ut i ljumskar och lår. För att lindra smärtan finns flera olika metoder, här är tio stycken värda att testa. 

Dra ner på fettet
Undvik mättade fettsyror från animaliska produkter och välj vegetabiliska omättade fettsyror, exempelvis raps- och olivolja. Enligt en amerikans studie där forskare satte 33 kvinnor på en fettsnål vegetarisk diet kunde man se att deras mensvärk minskade kraftigt.

Läkemedel 
Inflammationsdämpande läkemedel, så kallade NSAID-preparat, är smärtstillande läkemedel som kan hjälpa till att lindra mensvärken temporärt. Vid mensvärk frigörs så kallade prostaglandiner i kroppen, läkemedlen hämmar produktionen av prostaglandiner och lindrar därmed inflammationen och värken. Diskutera med din läkare innan du använder dig av NSAID-preparat, framför allt om du tidigare haft mag- eller njurproblem. 

Fiskolja och B-vitamin
Tillskott av fiskolja och vitamin B1 i kosten kan hjälpa vid mens, det visar en studie från 2014. Kvinnorna som deltog i studien upplevde betydligt mycket mindre smärta under perioden.

Ta en kopp te
Forskningen om huruvida te lindrar mensvärk är knapp men örtte har använts i århundraden i medicinskt syfte. Ofta rekommenderas kamomill- och pepparmintte eftersom det lugnar kroppen. 

Testa akupunktur
Den mycket gamla kinesiska behandlingsmetoden har en lugnande verkan på kroppen. Flera studier har gjorts på akupunkturens effekter och visar att behandlingen bland annat frisätter endorfiner som kopplas till smärtlindring och välmående och ökar blodflödet.  

Massagebehandling
En massage med eteriska oljor är inte bara en avslappnande och härlig behandling utan har även visat sig effektiv vid mensvärk. En studie från 2012 där 48 kvinnor fick massera sig själva med olika väldoftande oljor visade att mensvärken hos kvinnorna minskade i både styrka och varaktighet. 

Värmekudde
Värme får kroppen att slappna av och även minska kramperna. Att placera en varm vetekudde där det gör ont är därför en bra metod för att minska smärtan, ett varmt bad kan också vara ett alternativ. 

Fysisk träning
Det kan ta emot att dra på sig träningskläderna vid mensvärk men faktum är att det kan hjälpa, både fysiskt och psykiskt. Endorfinerna som frigörs under fysiska aktiviteter har en smärtstillande effekt. Aerobisk träning, stretchning eller en orgasm kan lindra värken. 

Öka magnesiumintaget 
Magnesium, som finns i livsmedel som spenat, mandlar och jordnötssmör, tycks vara en annan metod för att minska smärtorna vid mens. Magnesium kan även tas som tillskott. 

Preventivmedel 
Flera studier har visat att p-piller kan hjälpa till att lindra smärtorna och även minska blödningen vid menstruation. Men de kan även komma med biverkningar som illamående, minskad sexlust, hudproblem och ökad risk för blodproppar.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 Oktober, 2020