Doktor.se

Så lindrar du mensvärken

11 Januari, 2024 ・ 2 min
så kan du lindra mensvärk

Lider du av en molande värk i nedre delen av magen varje månad? Här är tips på vad du kan göra för att stilla menssmärtorna.

Symtomen vid mensvärk kan se väldigt olika ut från person till person. En del känner knappt någonting, medan andra har svårt att klara vardagen. Kraftig värk kan även resultera i yrsel, svettningar och illamående. Den kan sitta i nedre delen av magen och ryggen, och även stråla ut i ljumskar och lår. Det finns flera saker du kan göra för att lindra smärtan. 

  • Smärtstillande tabletter. Det finns flera olika typer av smärtstillande tabletter du kan köpa receptfritt på apotek. Fråga gärna personalen om råd. Om de inte hjälper finns även tabletter du kan få utskrivna på recept.

  • Lindra med värmekudde. Det kan hjälpa att placera en varm vetekudde eller varmvattenflaska över magen.

  • Varmt bad. Att ta ett varmt bad är ett annat sätt att använda värme för att lindra smärtan.

  • Yoga. Regelbunden yoga kan minska menssmärtor. I en liten studie gav en timmes yoga en gång i veckan i tre månader effekt i form av minskad smärta. Det kan också hjälpa att göra lugn yoga när du har värk, till exempel övningar där du ligger på rygg och vrider benen åt sidan.

  • Preventivmedel. Hormonella preventivmedel är det mest effektiva sättet att minska menssmärta, det ger även minskad blödning.

    Du kan vända dig till oss på Doktor.se för att få rådgivning och behandling vid svår mensvärk. Du når våra barnmorskor och läkare via appen.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.