Doktor.se

Vägra vabruari

23 Januari, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Influensan, kräksjukan och så den där ständigt rinnande näsan. Sjukdomarnas storhetstid är här, inte minst hos de små. Här är fem tips för att ducka vabruari.

Så klarar ni er genom vabruari - Här är fem tips för för att minska risken:

1. Byt kläder
Virus kan överleva länge i textilier. Tänk därför på att byta till rena kläder varje dag och tvätta handdukar och sängkläder ofta. Just bakterier kan till och med föröka sig i fuktiga textilier, speciellt om det finns matrester eller annan smuts på dem.

2. Lek utomhus
Utrymmen där många vistas samtidigt är luftburna virus och bakteriers paradis. Försök att undvika bussar i rusningstid, offentliga toaletter och pullproppade lekland. Smittor sprider sig inte lika lätt utomhus så försök vara ute och lek med barnet i friska luften så mycket som möjligt. Dessutom mår vi bra av frisk luft och lite D-vitamin. 

Hjälp att bedöma symtom

Ibland är det svårt att själv bedöma barns symtom. Du kan alltid vända dig till oss för hjälp med rådgivning och eventuell behandling. Vi hjälper även till med VAB-intyg. Om ditt barn har svåra symtom ska du söka vård akut genom att ringa 112.

3. Håll fingrarna i styr
Ett av de vanligaste sätten att bli smittad på är genom att få virus eller bakterier på händerna som sedan gnuggas in i ögonen, petas in i näsan eller stoppas in i munnen. Lär därför barnen att vara noga med handhygienen och håll deras naglar klippta. En bra rutin är att tvätta händerna med tvål och vatten före måltid, efter ett toalettbesök och direkt när ni kommit hem från förskola eller skolan.

4. Tvätta leksaker
Har snuttefilten och favoritnallen följt med till förskolan? Tvätta den direkt när ni kommer hem för att undvika få med massa baciller.

5. Håll sjuka barn hemma från förskolan
Låt andra familjer slippa de virus och bakterier som flyttat in hos er, håll barnet hemma tills barnet varit feberfritt i minst en dag. Har barnet varit magsjukt är det 48 timmar som gäller innan den kan gå tillbaka till förskola och skola.

Det är alltid svårt att veta när är ett barn friskt nog att gå till förskolan. Vi skapat en snabbguide till vab-regler vid 39 olika sjukdomar utifrån Folkhälsomyndighetens senaste riktlinjer.

Här finns fler artiklar om olika barnsjukdomar samt tips och råd kring vad man själv kan göra.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 Januari, 202030 April, 2024

Fler artiklar om barnhälsa

Här kan du läsa fler artiklar vi skrivit i ämnen som kan intresserar dig.