Doktor.se

Vägra vabruari

23 Januari, 2020 ・ 2 min

Influensan, kräksjukan och så den där ständigt rinnande näsan. Sjukdomarnas storhetstid är här, inte minst hos de små. Här är fem tips för att ducka den.

1. Byt kläder
Virus kan överleva länge i textilier. Tänk därför på att byta till rena kläder varje dag och tvätta handdukar och sängkläder ofta. Just bakterier kan till och med föröka sig i fuktiga textilier, speciellt om det finns matrester eller annan smuts på dem.

2. Lek utomhus
Utrymmen där många vistas samtidigt är luftburna virus och bakteriers paradis. Försök att undvika bussar i rusningstid, offentliga toaletter och pullproppade lekland. Smittor sprider sig inte lika lätt utomhus så försök vara ute och lek med barnet i friska luften så mycket som möjligt. Dessutom mår vi bra av frisk luft och lite D-vitamin. 

3. Håll fingrarna i styr
Ett av de vanligaste sätten att bli smittad på är genom att få virus eller bakterier på händerna som sedan gnuggas in i ögonen, petas in i näsan eller stoppas in i munnen. Lär därför barnen att vara noga med handhygienen och håll deras naglar klippta. En bra rutin är att tvätta händerna med tvål och vatten före måltid, efter ett toalettbesök och direkt när ni kommit hem från skolan eller förskolan.

4. Tvätta leksaker
Har snuttefilten och favoritnallen följt med till förskolan? Tvätta den direkt när ni kommer hem för att undvika få med massa baciller.

5. Håll sjuka barn hemma från förskolan
Låt andra familjer slippa de virus och bakterier som flyttat in hos er, håll barnet hemma tills barnet varit feberfritt i minst en dag. Har barnet varit magsjukt är det 48 timmar som gäller innan den kan gå tillbaka till förskola och skola.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 Januari, 2020