Doktor.se

Vägra vinterkräksjukan!

2 December, 2019 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Det är högsäsong för vinterkräksjukan, som brukar börja i november, öka i december och nå sin topp i februari. Så skyddar du dig – och så hanterar du den om du redan är drabbad.

Har du någon gång haft vinterkräksjuka minns du säkert symtomen, som kommer plötsligt: kraftigt illamående, kräkningar, diarré, ont i kroppen och feber. Det är flera olika sorters virus som ligger bakom vinterkräksjukan (calicivirus). Den smittar genom kontakt via händer, ytor och föremål där smittan förekommit. Men också genom droppsmitta, framför allt genom livsmedel som varit i kontakt med smittbäraren.

7 tips på hur du kan skydda dig mot vinterkräksjuka

1. Tvätta händerna ordentligt med flytande tvål och vatten ofta, framför allt innan du ska äta något och efter toalettbesök. Använd enbart handsprit som ett komplement eftersom det inte påverkar caliciviruset, som orsakar vinterkräksjukan.

2. Använd pappershanddukar när du tvättar händerna.

3. Undvik mat från bufféer där viruset lätt kan spridas.

4. Återfukta med handkräm eller handsprit efter tvätt. Det skyddar mot eventuella hudsprickor som virus kan krypa ner i.

5. Undvik smittade personer. En person som har vinterkräksjuka bör stanna hemma minst två symptomfria dagar efter att den drabbats. Inkubationstiden, tiden mellan du smittats tills den bryter ut, är 12–48 timmar. 

6. Tvätta textilier i minst 60 grader.

7. Rengör extra noga och ofta hemma. 

Så blir du snabbast frisk
Det finns inte många men några saker du kan göra för att tillfriskna på bästa sätt. Här är tre:

* Vila. Kroppen behöver all energi för att återhämta sig.

* Försök hålla uppe vätskebalansen genom att dricka lite i taget. Använd exempelvis en matsked om du har svårt för att få i dig vätska utan att den vill komma upp igen.

* Har du kraftiga diarréer eller kräks mycket är det bra att få i sig lite vätskeersättning som finns på apotek.

Sök vård om:
Du känner dig mycket svag och slö, haft diarré mer än en vecka, kräks mer än ett dygn utan att det avtar, du har diabetes eller använder läkemedel mot någon annan allvarlig sjukdom samt har tydliga tecken på vätskebrist, såsom mörk urin och torr mun.   

Visste du att…
20 procent av befolkningen bär en viss genvariant som gör att man inte kan bli smittad av den vanligaste sortens vinterkräksjuka?

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 December, 2019

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.