Doktor.se

Går det att bli av med celluliter?

5 April, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Celluliter är när underhudsfett klumpar ihop sig så huden blir ojämn och knölig. Det är vanligt att få celluliter på rumpan eller låren. Vi frågar vår läkare Filip Saxena vad som gäller. Är det egentligen farligt med celluliter, och finns det något sätt att få huden slät igen?

Celluliter gör att huden blir lite knölig och ojämn. Det är ett tillstånd som är vanligast hos kvinnor, och risken att få celluliter ökar med åldern.

Varför får man celluliter?

Det finns faktiskt inte någon känd orsak till celluliter, men däremot vet vi att det oftare drabbar kvinnor, ökar med åldern, och det tycks också finnas ärftliga samband.

Varför blir det knöligt?

Det beror på förändringar under huden, där fettet helt enkelt har lagrats ojämnt. Det har inget med fetma att göra, men däremot har celluliter lättare att utvecklas på de ställen där det finns fettväv.

Är det farligt med celluliter?

Nej, det är inte farligt. Det är ingen sjukdom, utan i så fall mest en kosmetisk fråga. Sen finns det andra sjukdomar som skulle kunna förväxlas med celluliter, till exempel en sjukdom som heter lipödem. En viktig skillnad är att den sjukdomen ger en inflammation i fettväven som är smärtsam. Har du knölig hud som gör ont bör du söka vård för att ta reda på vad det är.

Finns det någon behandling?

Nej, det finns ingen behandling som har bevisats effektiv för att kunna bli av med celluliter. Däremot kan livsstilen påverka, och att försöka ha en hälsosam livsstil är bra av många skäl.

Kan jag göra något själv för att få huden slät igen?

Du kan undvika rökning, eller försöka sluta röka om du röker. Rökning gör att huden blir mindre elastisk, och kan göra att knölar syns mer. I övrigt handlar det om att försöka ha en hälsosam livsstil, träna regelbundet och äta hälsosamt. Det kan minska mängden kroppsfett, och därmed minska risken.

Läs mer om celluliter här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 April, 2023