Doktor.se

Har ditt barn drabbats av mollusker?

15 September, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Mollusker är en slags små knottror som är vanligast hos små barn. Utslagen brukar gå över av sig själva, men hos en del barn tar det tid. Vår läkare Filip Saxena svarar på frågor om mollusker, och vad du kan göra om ditt barn drabbats.

Hur ser mollusker typiskt ut?

Det är små knottror av olika storlek, ofta många på samma ställe. Knottrorna är ganska små, ungefär två till fem millimeter stora, men kan också bli större. Utslagen har ofta en liten ”navel”, nedsänkning, i mitten. Färgen på mollusker skiljer sig beroende på hudfärg. På mörkare hud är de aningen ljusare än huden runtomkring, på ljus hud är de lätt rödaktiga eller har samma färg som huden runtomkring. Det är särskilt vanligt att få mollusker på magen, armarna, i nacken eller i ansiktet, men de kan komma var som helst på huden.

Är det vanligt att molluskerna växer i storlek?

Ja, det är vanligt att de blir större och lite svullna innan de försvinner.

Vad beror mollusker på?

Orsaken är ett slags virus. Vi vet att barn som har böjveckseksem är särskilt drabbade.

Smittar mollusker?

Ja, det gör de faktiskt, särskilt om de är såriga eller blöder. Då kan de sprida sig så barnet får ännu fler mollusker. De kan också sprida sig till andra genom kontakt hud mot hud eller till exempel via gemensamma handdukar. Men mollusker är inte farligt, och barn som har dem kan gå till förskolan eller skolan som vanligt.

Ger mollusker besvär?

Oftast är de helt besvärsfria. Barn som har eksem på samma ställe kan råka klia sönder molluskerna och i värsta fall kan det leda till infekterade sår. Men oftast ger de inga symtom.

Kan vuxna få mollusker?

De är vanligast hos barn, men kan i sällsynta fall drabba både tonåringar och vuxna. När vuxna smittas brukar det vara i samband med sex.

Vad hjälper mot mollusker?

Om det finns eksem på samma ställe är det bra att behandla eksemet, eftersom mollusker sprider sig lättare i eksemhud. Det finns också en produkt att köpa receptfritt på apotek som möjligen kan snabba på läkningen en aning. Men för det flesta är det bara att vänta, de brukar gå över av sig själv, även om det kan ta tid. Räkna med att det kan ta några månader, ibland upp till ett eller två år.

När bör jag söka vård på grund av mollusker?

Om ditt barn har mycket besvär av mollusker, eller eksem i samband med mollusker kan ni få hjälp hos oss på Doktor.se. Du kan söka vård via appen, eller på våra vårdcentraler runt om i landet.

Om du är vuxen och får utslag i underlivet är det bra att söka vård för att säkerställa att det inte rör sig om någon könssjukdom.

Bild på hud med mollusker ©DermNet New Zealand, se fler bilder av mollusker på Molluscum contagiosum images | DermNet (dermnetnz.org)

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se15 September, 2023Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se