Doktor.se

Eksem

Medicinskt granskad

Eksem beror på en inflammation i huden som gör att huden blir torr och kliar. Eksem är vanligt, särskilt hos små barn. Det finns flera typer av eksem och de uppstår av olika orsaker. 

Få råd och hjälp med dina eksem

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Vad är eksem?

Eksem är ett samlingsnamn på flera olika sorters hudbesvär. Det gemensamma är att hudens övre lager har skadats och blivit inflammerat, vilket ger torr hud som kan fjälla och klia. Det kan bildas blåsor, prickar, sprickor och små sår i huden. Symtomen uppstår på olika delar av kroppen beroende på vilken sorts eksem det rör sig om. 

En viktig del av behandlingen vid eksem är att återställa hudens naturliga skyddsbarriär, till exempel genom att skydda huden från att torka ut och smörja regelbundet med mjukgörande medel.

Olika typer av eksem

 • Atopiskt eksem kallas även böjveckseksem eller barneksem eftersom det är vanligt hos små barn. Uppträder ofta på kinderna och i böjvecken.

 • Kontakteksem kan bero på allergi, till exempel nickelallergi. Det finns också kontakteksem som inte beror på allergi. 

 • Seborroiskt eksem kallas även mjälleksem och ger torr och fjällande hud främst i hårbotten, men även kring öronen, i ögonbrynen och på bröstet.

 • Nummulärt eksem eller mynteksem är en form av röda, kliande fläckar som är stora som mynt. Den typen av eksem uppstår vanligen på armarna eller benen.

 • Underbenseksem kallas även hypostatiskt eksem och är en form av kliande utslag som ofta förekommer i samband med bensår och åderbråck hos äldre människor. 

 • Dyshidrotiskt eksem kallas även pomfolyx är en kronisk hudsjukdom som ger klåda och plötsliga utbrott av blåsor i handflator, på fingrar och på fötterna.

 • Köldeksem som är detsamma som köldallergi eller köldurtikaria.

Vad kan jag göra själv?

Vid eksem är den egna omvårdnaden av huden en mycket viktig del av behandlingen. Det handlar om att skydda huden från att torka ut och att tillföra fukt till hudens yttersta lager. Se till att hitta en mjukgörande kräm som du trivs med och som fungerar väl för din hud. Här är tips på vad du kan tänka på för att lindra besvär av eksem:

 • Smörj med mjukgörande kräm, både förebyggande och då eksem förekommer. Du behöver smörja regelbundet, gärna flera gånger om dagen.

 • Använd produkter för torr och känslig hud som inte torkar ut huden.

 • Undvik att utsätta huden för irriterande ämnen som parfym och kemikalier.

 • Undvik att klä dig för varmt eftersom svett kan göra klådan värre.

 • Försök att hitta andra strategier för att lindra klåda än att klia. Klappa försiktigt, eller smörj in med något som lindrar. Prova att ställa in din mjukgörande kräm i kylen och smörj in dig med kall kräm. Håll naglar kortklippta.

 • Om du eller ditt barn har milda eksem kan du prova att använda kortisonkräm som du köper receptfritt på apoteket. Det gäller för barn över två år, barn som är yngre än två år bör inte använda kortisonkräm utan rekommendation från läkare.

Behandling av eksem

Grundläggande för alla behandlingen av eksem är att dämpa inflammationen och göra huden hel och smidig igen. Det gör du genom att skydda huden från att torka ut och tillföra fukt med mjukgörande medel. Sedan finns olika former av behandling beroende på vilken typ av eksem du har. Din ålder, var på kroppen eksemet sitter och graden av besvär är också viktiga faktorer för valet av behandling.

När bör jag söka vård?

Om något av följande stämmer bör du söka vård:

 • Om ditt eksem inte blivit bättre efter att du provat receptfri kortisonkräm i en vecka.

 • Om du har eksem som sprider sig.

 • Om du har mycket besvär av ditt eksem och inte blir bättre av den behandling som brukar hjälpa.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina symtom. Vi skriver även ut läkemedel på recept då det behövs.

Få råd och hjälp med dina eksem

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-17Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23