Doktor.se

Högt blodtryck märker du inte själv

27 Mars, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad
En man mäter blodtrycket på sig själv.

För många kommer det som en överraskning att de har högt blodtryck. Ändå är högt blodtryck, hypertension, väldigt vanligt. Det finns många seglivade myter och missförstånd kring högt blodtryck. Filip Saxena, specialistläkare i allmänmedicin på Doktor.se, reder ut vad som egentligen stämmer.

Högt blodtryck är inte så allvarligt

Högt blodtryck kan vara väldigt allvarligt, särskilt om du har kraftigt förhöjt blodtryck under längre tid. Det sliter på hjärta, kärl och njurar och ökar risken för allvarliga sjukdomar, till exempel hjärtinfarkt och stroke. Det positiva är att det är en riskfaktor som går att behandla. 

Vilken nivå räknas som högt blodtryck?

En vuxen person bör inte ligga över 140/90. Det är gränsen för högt blodtryck. Trycket varierar lite, och därför mäter vi flera gånger och tar ett medelvärde. Sen kan vi ha lite olika målvärden beroende på ålder och andra sjukdomar. För en del patienter vill vi gärna se ett ännu lägre värde. För en del, framför allt äldre personer, kan det vara okej att ligga lite högre.

Jag skulle märka om jag hade högt blodtryck

Nej, högt blodtryck brukar inte kännas om det inte är skyhögt. Vanligen ger det inga symtom alls, utan det är något vi upptäcker genom att mäta. Det finns mätare man kan ha hemma för att mäta blodtrycket.

Jag har ärftlig risk för högt blodtryck, så det är inget jag kan göra

Det stämmer inte riktigt. Även om du inte blir av med en riskfaktor som ärftlighet kan du påverka mycket annat i din livsstil. Du kan sluta röka om du är rökare, vara noga med att äta hälsosam mat, balansera stress med ordentlig återhämtning, dra ner på alkohol och salt och träna regelbundet. Då har du drastiskt sänkt risken att drabbas av högt blodtryck.

Alla får högt blodtryck när de blir äldre, det är naturligt

Högre blodtryck är vanligt när vi blir äldre, men det är inte en ofrånkomlig del av att bli äldre. Det finns mycket du kan påverka i din livsstil för att hålla ett normalt blodtryck.

Det är onödigt med mediciner mot högt blodtryck

Om blodtrycket bara är lite högt kan det räcka med att ändra sina vanor. Om det inte hjälper behövs läkemedel för att se till att blodtrycket sjunker.

När blodtrycket är kraftigt förhöjt behövs alltid läkemedel för att sänka det till normala nivåer, ofta flera läkemedel i kombination. Sedan är det viktigt att också se över sin livsstil. Det kan göra att det går att dra ner på läkemedlen på längre sikt.

Du kan läsa om behandling mot högt blodtryck I vår fakta-råd-text. Om du känner dig orolig, eller misstänker att du har högt blodtryck kan få hjälp med utredning och behandling på våra vårdcentraler.

 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
27 Mars, 2024

Fler artiklar