Vad säger forskningen – kan ett glas vin vara nyttigt?

Ett glas rött vin
Det är väl känt att det innebär allvarliga hälsorisker att dricka mycket alkohol. Men hur är det med ett glas vin då och då? Nu är många forskare överens om att en liten mängd vin kan ha positiva hälsoeffekter, men det finns också de som hävdar motsatsen.

Det finns ingen som rekommenderar att du ska börja dricka vin av hälsoskäl. Däremot tycks det kunna ge vissa positiva hälsoeffekter om du dricker vin i små mängder då och då. Särskilt när det gäller rött vin. Rött vin innehåller polyfenoler, ett slags antioxidanter, som anses vara förknippade med flera hälsofördelar. I skalet på röda vindruvor finns till exempel en polyfenol som heter resveratrol och som ofta står i fokus för forskning på området.

Fungerar alkoholfri druvjuice lika bra?

Druvjuice innehåller också flera av de bioaktiva ämnen som finns i rött vin, och kan potentiellt ha samma fördelar. Det skulle behövas jämförande studier för att veta om det finns skillnader mellan de båda dryckerna.

Det goda kolesterolet skyddar hjärtat

Enligt flera studier kan alkohol höja nivån av det goda kolesterolet (HDL), vilket i sin tur kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det har också diskuterats andra positiva hälsoeffekter, så som att risken för inflammation och blodproppar kan minska.

Studier kan innehålla metodfel

Det finns också forskare som menar att de studier som dragit slutsatsen att alkohol kan skydda hjärtat och förebygga sjukdomar innehåller metodproblem som inte gör dem tillförlitliga. Även om alkohol höjer det goda kolesterolet är det inte säkert att det minskar risken för hjärtsjukdom, till exempel. Ett annat problem är att de skyddande effekterna som setts när olika befolkningsgrupper jämförts egentligen kan bero på andra faktorer, som till exempel mer motion eller bättre hälsa i övrigt.

Lite vin då och då skadar inte

Även om forskare världen över inte är helt överens råder ändå konsensus om att det generellt sett inte är ett problem att dricka ett glas vin då och då. Det viktiga är att inte dricka för ofta och för stora mängder.

Om du känner att du har ett riskbruk av alkohol kan du få råd och stöd av våra psykologer på Doktor.se.

Här kan du läsa mer om hur du får kontakt med en psykolog online.

Läs mer om alkoholberoende här.

Källor:
Grape juice or wine: which is the best option? – PubMed (nih.gov)
Wine’s Phenolic Compounds and Health: A Pythagorean View. – Abstract – Europe PMC
Wine and Health–New Evidence | European Journal of Clinical Nutrition (nature.com)
Ett glas vin om dagen – nyttigt eller inte? | Systembolaget (omsystembolaget.se)

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med