
Nyligen publicerades en artikel i medicintidskriften British Medical Journal, där amerikanska och kinesiska forskare har sammanställt all forskning de kunnat hitta om hur socker i mat och dryck påverkar hälsan. Materialet omfattar 8601 forskningsstudier och gällde så kallade fria sockerarter i mat och dryck, det vill säga tillsatt socker och socker som finns naturligt i sockerlag, honung, sirap och fruktjuicer.
Inga fördelar men många nackdelar
Forskarna kunde inte se några tydliga fördelar med att tillsätta fria sockerarter i mat och dryck, men däremot många nackdelar, bland annat ökad risk för
- fetma
- diabetes
- hjärtsjukdom
- gikt
- flera former av cancer
- depression
- karies.
Dra ner på läsk och sötade drycker
Forskarna kommenterar att många studier på området har sämre kvalitet än önskat, och att det skulle behövas mer forskning för att säkerställa sambanden. Men även med det underlag som finns idag finns belägg för några rekommendationer:
- Att minska sitt intag av fria sockerarter (tillsatt socker, honung etc) till mindre än 25 g per dag, vilket motsvarar ungefär sex teskedar.
- Att minska intaget av läsk och söta drycker (inklusive juice), max 2-3,5 dl per vecka.
- Att förändra konsumtionsmönstret hos barn och tonåringar, som generellt sett får i sig för mycket socker.
Den mängd socker forskarna rekommenderar är mindre än den mängd som WHO och Livsmedelsverket rekommenderar, som ligger på 50-75 g per dag. Värt att notera är att WHO har gjort ett tillägg om att intaget gärna bör ligga ännu lägre, motsvarande 25 g per dag.
Så kan du minska på sockret
Att dra ner på godis, läsk, söta drycker och bakverk är givetvis en bra metod. Men för att komma ner under de rekommenderade nivåerna behöver du också se över den vanliga maten, särskilt den du inte lagat själv. Här är exempel på livsmedel som ofta innehåller onödigt socker:
- Fruktyoughurt
- Ketchup
- Kaviar
- Färdiglagad mat
- Sötat matbröd
- Messmör
- Nyponsoppa
- Flingor och müsli
- Färdig sås
- Måltidsersättning – bars eller drycker
Källa:
Dietary sugar consumption and health: umbrella review | The BMJ