Doktor.se

Gikt

Medicinskt granskad

Gikt är en kraftig smärta i en led – oftast i stortån – som uppstår plötsligt och varar i flera dagar. Smärtan uppstår av skavande urinsyrakristaller i ledvätskan och av att vävnaden blir inflammerad. Vid gikt är behandling viktig för att minska risken för bestående skador på lederna.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi har erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom. Om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept.

Orsak till gikt

Gikt är en inflammation i en led som beror på att kristaller av urinsyra har fällts ut i ledvätskan. Urinsyra är en naturlig nedbrytningsprodukt av så kallade puriner, en slags ämnen som vi får i oss via maten. Det finns mycket puriner i till exempel kött, inälvsmat och skaldjur. Det är njurarna som har till uppgift att se till att nivåerna av urinsyra är normala. Ibland kan halterna bli för höga, antingen på grund av vad du äter och dricker, eller för att njurarna inte kunnat ta bort ämnet tillräckligt snabbt. Då kan urinsyran bilda kristaller i ledvätskan och leden blir mycket öm och svullen. 

Alkohol, liksom läsk och saft med mycket fruktsocker kan göra det svårare för njurarna att hinna med. Ofta är det en kombination av högt intag av puriner och påverkad utsöndring som leder till gikt. Om du redan har något förhöjda nivåer av urinsyra och plötsligt höjer nivåerna ännu mer så kan det leda till ett giktanfall. 

Kombinationen av att gikt ofta sätter sig i stortån och att söta drycker och alkohol ökar risken att drabbas gör att sjukdomen även kallas för portvinstå. Andra namn på tillståndet är hyperurikemi och podager.

Symtom på gikt

Ett giktanfall kan komma plötsligt, ofta på natten så att du vaknar av smärtan. Vanligast är att stortån svullnar upp och blir mycket öm, men även andra leder kan drabbas, till exempel leder i anklar, knän, handleder och fingrar. Smärtan kan stegra i flera timmar för att sedan avta sakta. Obehag kan finnas kvar i några veckor om inget görs. Symtom på gikt är bland annat:

 • plötslig och intensiv smärta i en led, ofta i stortån men gikt kan uppstå i vilken led som helst. Den akuta smärtan varar vanligtvis i fyra till tolv timmar

 • att området blir varmt, svullet och gör mycket ont även vid lätt beröring

 • en obehagskänsla i leden som kan vara i några dagar upp till några veckor

 • feber kan förekomma

På ljus hud kan det drabbade området se mycket rött ut.  Även på mörkare hud syns i allmänhet att huden skiftar i en rödaktig ton på det svullna området.

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan göra själv för att lindra symtomen och minska risken för fler anfall.  

I den akuta fasen handlar det om åtgärder för att dämpa smärta och inflammation. Här är tips på saker som kan lindra besvären:

 • Förband med is kan hjälpa. 

 • Du kan lindra symtomen med receptfria läkemedel som dämpar både smärta och inflammation, så kallade NSAID. Rådfråga apotekspersonalen. Undvik smärtstillande med acetylsalicylsyra då dessa kan förvärra symtomen. 

 • Låt leden vila.

 • Drick mycket vatten.

På sikt handlar det om att lägga om sina vanor, till exempel genom att:

 • Minska alkoholintaget. Tänk på att öl innehåller både puriner och alkohol.

 • Tänka på vikten. Övervikt är en riskfaktor för gikt. Du kan behöva se till att minska vikten långsamt då en för snabb viktnedgång kan ge förhöjda värden.

 • Vara fysiskt aktiv. Det handlar inte bara om viktnedgång utan den fysiska aktiviteten i sig minskar risken för gikt.

 • Äta en balanserad kost. Ät mer av frukt, grönsaker och mjölkprodukter med låg fetthalt. Ät mindre rött kött och skaldjur. Undvik drycker med mycket fruktsocker.

Behandling vid gikt

Vid enstaka giktanfall räcker det med läkemedel som lindrar smärta och dämpar inflammationen, så kallade NSAID. Vissa sorter är receptfria och andra är receptbelagda. Rådgör med personalen på apotek. Du bör dessutom tänka över din kost och livsstil för att minska risken att drabbas igen. 

Vid återkommande besvär kan det behövas läkemedel för att hålla nere halten av urinsyra i blodet. Dessa läkemedel lindrar inte vid akuta besvär, utan har som syfte att förebygga nya giktanfall.

Gikt kan förvärras av läkemedel mot andra sjukdomar, till exempel vissa läkemedel mot högt blodtryck och vissa former av cancerläkemedel. Diskutera med din läkare vilka läkemedel du använder, för att se om du behöver använda läkemedel som förebygger gikt.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du misstänker att du har drabbats av gikt. Det är viktigt att få behandling, eftersom obehandlad gikt kan leda till bestående skador på lederna. Utan behandling varar symtomen längre och problemen kan sprida sig till fler leder.

Frågor och svar om gikt

Här har vi samlat några frågor om gikt.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-22Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-20