Doktor.se

Nu ökar spridningen av mpox (apkoppor)

13 Juni, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad
visar en vaccinspruta som ges i överarmen

Statistiken visar att spridningen av mpox, tidigare kallat apkoppor, har ökat igen. Ökningen sker framför allt i Stockholm. De flesta som smittas är ovaccinerade. Personer som är i riskgrupp uppmanas att se till att ta vaccin. De som fått en dos bör se till att få sin andra dos.

Mpox kallades tidigare apkoppor och orsakas av ett virus som först upptäcktes hos apor, men senare har hittats hos olika typer av gnagare. Viruset som orsakar sjukdomen tillhör samma virusfamilj som smittkoppor. Fram till 2022 spreds mpox främst från djur till människa. Infektionen kunde också spridas mellan människor men det var ovanligt.

Från 2022 har mpox börjat spridas globalt, huvudsakligen sexuellt bland män som har sex med män. Sedan april i år har mpox börjat spridas på nytt i Sverige, främst i Stockholm, efter ett längre uppehåll utan spridning. Alla som smittats hittills är vuxna män. De har smittats i Sverige, och majoriteten är inte vaccinerade.

Så smittar mpox

Viruset finns främst i slemhinnor och kroppsvätskor som saliv, slidsekret och sperma. Smittan kan spridas vid alla sorters sex, samt av kyssar och nära hudkontakt.

Viruset finns också i vätskan i blåsorna som bildas. Mpox kan därför spridas icke-sexuellt vid nära fysisk kontakt med en smittad, och det har förekommit smitta via sängkläder, handdukar och sexleksaker.

Sjukdomen ger smärtsamma blåsor

Symtomen på mpox kommer 6 till 21 dagar efter att du smittats och inkluderar bland annat blåsor/sår som förekommer:

 • i ansiktet

 • i och runt munnen

 • på bålen

 • på armar och händer, fötter och ben

 • på eller runt könsorgan och analöppning

 • i ljumskarna.

Utslagen går igenom olika stadier, från fläckar och blåsor till sårskorpor som så småningom faller av. Blåsorna kan göra väldigt ont, men läker oftast av sig själva på två till fyra veckor. Andra symtom är till exempel feber, svullna lymfkörtlar, diarré och att det gör ont i huvudet och musklerna.

Vaccin och testning

Provtagning finns som kan visa om en person är smittad. Gratis vaccin finns för personer som kan ha blivit smittade (inom fyra dygn från smittotillfället), och till riskgrupper för att förebygga smitta. Det gäller:

 • Män och transpersoner som har sex med män och har ökad risk för mpox, till exempel har flera eller nya sexuella kontakter.

 • Personer som har sex med män mot ersättning.

 • Personer som läkare bedömt behöver vaccination, eller som ansvarig chef med miljöansvar bedömt behöver vaccination (till exempel viss labpersonal).

 • Personer som har nära kontakt med någon som är smittad. Det gäller till exempel barn eller andra i samma hushåll.

Minska risken att smittas

Du kan minska risken att smittas av mpox genom att

 • undvika nära kontakt med smittade personer

 • undvika att ha många sexuella kontakter

 • vara försiktig vid nya sexuella kontakter. Tänk på att det inte räcker att använda kondom, eftersom du kan smittas av kyssar och nära hudkontakt.

 • ta vaccin om du utsatts för smitta eller om du tillhör riskgrupp. Vaccinationen är gratis.

Mpox ingår i smittskyddslagen. Det gör att om du får symtom som kan vara mpox är du tvungen att söka vård för att bli testad.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Juni, 2024

Här finns mer läsning

Här hittar du våra artiklar om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.