Doktor.se

Ökning av kikhosta i Sverige

16 November, 2023 ・ 1 min

Folkhälsomyndigheten rapporterar att de ser en ökning i antalet fall av kikhosta, vilket tyder på att smittan cirkulerar i samhället. För spädbarn kan kikhosta vara mycket allvarligt. Därför är det viktigt att barn och gravida vaccinerar sig.

Under pandemiåren var det väldigt få inrapporterade fall av kikhosta, men nu börjar antalet stiga igen. Under oktober fick myndigheten rapporter om 43 fall, varav fyra var barn under ett år. Kikhosta är en mycket smittsam infektion som kan ge långvarig och besvärlig hosta. De yngsta spädbarnen drabbas oftast hårdast, och infektionen kan i värsta fall bli livshotande.

Vaccin ingår i allmänna vaccinationsprogrammet

Vaccin mot kikhosta ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Alla barn erbjuds en första dos vid tre månaders ålder, som redan det ger ett visst skydd mot smittan. Totalt ges fem doser, uppdelat på olika tillfällen. Vaccinationer är ett effektivt sätt att minska risken att drabbas.

Sök vård snabbt vid misstänkt smitta

Om du misstänker att ett spädbarn har kikhosta ska du söka vård. Gravida kvinnor och familjemedlemmar med långvarig hosta bör också söka vård för provtagning och eventuell behandling om de har kikhosta. Detta minskar risken för att barnet ska smittas efter att det fötts.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se16 November, 2023