Doktor.se

Så hanterar du dina hudproblem på vintern

8 November, 2021 ・ 3 min
Medicinskt granskad

På vintern är luften torrare både utomhus och inomhus – då är det viktigt att sköta om sin hud extra noga. – Tänk gärna preventivt och förekom problemen. Vår hud blir stramare av kylan, och vi bör göra allt för att undvika att den torkar ut mer än nödvändigt, säger Christina Wallin, specialist i allmänmedicin hos Doktor.se.

Tvätta dig på rätt sätt, smörj in dig och försök att inte klia.

Det finns en rad handfasta tips till den som ofta får problem med sin hud under vintern.

När huden blir torr är det ett tecken på att den innehåller för lite fukt och fett. Det gör att den tappar sin elasticitet och blir ömtåligare. Torr hud ökar också risken för att olika hudsjukdomar och besvär förvärras, till exempel eksem.

-Därför är det bra att förbereda sin hud inför vintern, och vara extra noggrann med att smörja in sig. Det finns många bra, receptfria mjukgörande krämer och lotions på apoteket, säger Christina Wallin.

 

Hudens rop på hjälp

När huden blir torr kan den bli rödflammig eller gråaktig beroende på hudfärg. Den kan strama, klia och fjälla och de vanligaste ställena att få torr hud på är armbågar, knän, smalben, händer och fötter.

-Sådana här reaktioner är ofta hudens sätt att säga att den fått nog, och att den behöver hjälp. Anledningen till att huden blir röd, torr och att det kliar, är att hudens yttersta skyddande lager har skadats, säger Christina Wallin.

 

Så kan du skydda din hud

Det finns en rad saker du kan tänka på för att minimera risken att drabbas av hudbesvär, eller att mildra symptomen, om du har drabbats.

 

När du tvättar dig

  • Använd rengöring som inte torkar ut. Byt ut tvålen mot tvättolja eller milda produkter. Vid torr hud i ansiktet kan du använda rengöring i form av kräm eller lotion.

  • Torka varsamt. Efter dusch och bad bör du klappa huden torr istället för att gnugga med handduken.

  • Försök att inte duscha eller bada så ofta så länge besvären finns kvar.

 

När du smörjer in huden

  • Smörj huden regelbundet. Hitta en mjukgörande produkt som du trivs med, och som fungerar. Välj gärna mjukgörande medel som innehåller fuktbindande ämnen, till exempel glycerol, karbamid eller propylenglykol. Fråga gärna personalen på apoteket om du känner dig osäker.

 

När det kliar

  • Stå emot så gott det går. Försök att inte klia, gnugga eller riva på hud som är irriterad. Det kan förvärra besvären.

 

Undvik värme

  • Värme kan förvärra klådan. Därför är det bra om du klär dig svalt och har löst sittande kläder närmast kroppen. Du kan också sänka temperaturen i sovrummet eller använda ett tunt täcke.

 

När är det då dags att söka hjälp?

Christina Wallin säger att man i de flesta fall kan bli kvitt sina besvär med hjälp av de åtgärder som nämnts ovan.

-Men om du har mycket klåda som inte går över, eller om huden ser annorlunda ut än vanligt, då bör du kontakta vården för att få hjälp att bedöma symptomen.

Vad kan Doktor.se hjälpa till med?

-Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan bedöma symtomen och ge dig råd. Du kan också bli ordinerad läkemedel på recept, alternativt remitteras till vidare vård, säger Christina Wallin.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 November, 2021

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.