Doktor.se

Så hjälper du ditt barn vid vinterkräksjuka

16 December, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad
En kvinna tröstar en gråtande bebis.

Säsongen för vinterkräksjuka är i gång och antalet smittade är på uppgång. Symtomen kommer snabbt, och som förälder är det lätt att känna sig både hjälplös och orolig. Filip Saxena är specialistläkare i allmänmedicin på Doktor.se och ger råd om hur du kan hjälpa ditt barn och symtom att vara uppmärksam på.

Finns det någon behandling som botar vinterkräksjuka?

Nej, tyvärr så finns ingen särskild behandling mot vinterkräksjuka. Det du behöver göra är att se till att tillföra vätska, näring om det går, och förstås ge allmän omvårdnad. I sällsynta fall kan barn förlora så mycket vätska att de får vätskebrist och blir uttorkade. Då kan de behöva läggas in på sjukhus för att få upp vätskebalansen. Det är ovanligt, de allra flesta behöver inte söka vård.

Hur märker jag om mitt barn har drabbats av vätskebrist?

Det är störst risk för vätskebrist hos barn som är under två år. Var uppmärksam på hur barnet mår, att det inte blir slött och hängigt. Om du har ett blöjbarn kan du ha koll på blöjan, att den inte är torr i många timmar eller ovanligt lätt. När barnen är större kan du ha koll på att de går på toaletten. Ett annat symtom på vätskebrist är att det inte kommer tårar när barnet gråter.

Få en läkarbedömning av symtomen

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi har öppet alla dagar.

Hur motverkar jag vätskebrist?

Barn som ammas kan du försöka amma så ofta det går. Ge vätska i små mängder, men ofta. En till två teskedar åt gången kan räcka när det är som värst, men ofta. Vätskeersättning för barn finns att köpa på apotek, och kan vara ett bra alternativ för barn som inte ammas. Låt barnet välja vad de vill dricka, och om barnet inte vill ha något alls kan isglass vara ett alternativ. Fortsätt ändå att erbjuda vätska och vätskeersättning.

Mitt barn får inte i sig något att äta, är det farligt?

Att få i barnet vätska är det viktigaste. Det är naturligt att inte vilja äta när man är kräksjuk, och det är ok att vänta med maten. Om barnet känner för att äta kan du erbjuda små portioner av lättsmält mat som pasta, vitt bröd eller kex. Soppa och yoghurt är också bra, eftersom det ger vätska också. Barn som ammas eller får flaska kan du fortsätta amma. Ge gärna mindre mängder och oftare än vanligt. Läs gärna vår artikel om vad för mat som är bra att ge vid magsjuka och diarré.

Mitt barn har diarré också, är det vanligt?

Det kallas för kräksjuka, men det är också vanligt med symtom som magont, diarré, feber och huvudvärk.

Hur länge håller vinterkräksjuka på?

Vinterkräksjuka kommer snabbt, och barnet är rejält sjukt redan inom några timmar. Men det går också över relativt fort. Inom några dygn brukar det värsta vara över.

Om du vill ha hjälp och stöd för att bedöma symtomen kan du kontakta oss. Hos Doktor.se jobbar erfarna läkare och sjuksköterskor som kan hjälpa dig och ditt barn. Vi kan bedöma ditt barns symtom, ge råd och behandling. Du når oss via appen, och under vardagar på våra vårdcentraler. Här hittar du våra vårdcentraler och BVC runt om i landet.

Läs mer:

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 December, 2024

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.