Doktor.se

Så känner du igen farliga födelsemärken

9 Juni, 2021 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Om du lätt bränner dig i solen eller har många födelsemärken och fläckar i huden är det viktigt att hålla koll på dina födelsemärken.

Hudcancer är den form av cancer som ökar mest i Sverige. Forskare ser även en ökning i antalet som får hudcancer en andra gång, något som förr var mer ovanligt. Att fallen ökar beror delvis på att vården blivit bättre på att upptäcka hudcancer. Men det förklarar inte hela ökningen.

Alltför vanligt att solchocka huden

Trots kunskap om sambandet mellan solning och hudcancer har vårt beteende inte ändrats till det bättre. Det är fortfarande vanligt att ägna många timmar av semestern i solen utan tillräckligt skydd. Många chockar dessutom huden genom att plötsligt utsätta helt oförberedd hud för många timmars sol.

Förr i tiden var det vanligare att vara ute mycket redan från våren och utsätta huden för gradvis mera sol. Det var också vanligare att ha sommarkläder som täckte större del av huden. Det är ett förhållningssätt till solen vi borde hitta tillbaka till.

Varningstecken för födelsemärken

Hudcancer kommer oftast på de delar av huden som exponeras för sol, till exempel på benen och på ryggen. Det finns flera sorters födelsemärken. Leverfläckar är bruna eller svarta födelsemärken som innehåller extra mycket pigment. De kan i sällsynta fall utvecklas till hudcancer. Genom att kolla igenom huden regelbundet så du märker om du får nya leverfläckar eller om gamla fläckar ändrar utseende. Det är särskilt viktigt om du har släktingar som haft hudcancer, om du lätt bränner dig, är rödlätt och ljushyad eller har många fräknar, födelsemärken och fläckar i huden.

Sök vård om du har något gammalt födelsemärke som

  • förändras så att det blir ett sår

  • kliar eller blöder

  • ändrar form, färg, utseende eller blir större

  • sitter så det skaver mot kläder, till exempel vid byxlinningen eller ett bh-band.

Du bör också söka vård om du får nya leverfläckar som har

  • flera färger i samma fläck

  • ojämn kant

  • väldigt oregelbunden form.

Läs mer om leverfläckar här.
Läs mer om födelsemärken här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 Juni, 2021