Doktor.se

Leverfläckar

Medicinskt granskad

Leverfläckar är bruna eller svarta födelsemärken på huden som innehåller extra mycket pigment. Fläckarna är oftast ofarliga, men kan i sällsynta fall ge omvandlas till hudcancer. Därför är det viktigt att ha koll på leverfläckar som ändrar utseende.

Vad är leverfläckar?

Leverfläckar kallas också melanocytnevi och är små fläckar på huden som innehåller en ansamling av pigmenterade celler, så kallade melanocyter. Det är en slags hudceller som finns över hela huden och producerar ett ämne som heter melanin, det naturliga pigment som ger huden färg. 

Färgen på leverfläckar varierar från brunt till svart, och de flesta har mellan 10 och 40 fläckar på olika ställen på kroppen. Trots att de kallas för födelsemärken kommer det gradvis fler och fler fläckar under livet. Hormonförändringar, till exempel i puberteten eller under graviditet kan göra att det kommer fler fläckar, och att leverfläckar du redan har blir mörkare eller större.  

I de flesta är fläckarna helt ofarliga, men i sällsynta fall kan leverfläckar utvecklas till cancer. Att ha koll på sina leverfläckar, och söka vård om de förändras är viktigt för att kunna upptäcka hudcancer i ett tidigt skede.

Kolla upp dina födelsemärken

På våra prickmottagningar kan du kolla upp födelsemärken du är orolig över. Tid oftast inom 24 timmar!

Hudförändringar - varningstecken

Leverfläckar och andra hudförändringar kan i sällsynta fall utvecklas till hudcancer. Det finns några varningstecken på förändringar du bör kolla upp. De brukar sammanfattas i ABCDE, där orden ursprungligen är på engelska:

A – Assymetrical. Fläckar som är assymetriska, oregelbundna i formen, den ena halvan ser inte ut som den andra.

B – Border. Fläckar med oregelbundna eller flikiga kanter.

C – Color. Fläckar med ojämn färg.

D – Diameter. Fläckar som är över 6 mm i diameter.

E – Evolution. Fläckar som utvecklas, förändras och växer snabbt bör alltid kollas upp.

Förebygga hudcancer

Det finns saker du kan göra själv för att minska risken för hudcancer:

  • Håll koll på förändringar. Detta är särskilt viktigt om du har genetiska släktingar som haft hudcancer och om du har många och stora leverfläckar.

  • Skydda huden från sol. Använd hög solskyddsfaktor och smörj rikligt. Undvik att vara i solen mitt på dagen när den är som starkast. Använd hatt, solglasögon och täck utsatt hud.

Ta bort födelsemärken

Leverfläckar kan tas bort med olika metoder – skrapning, laser, frysning eller genom operation. Om du vill ta bort ofarliga födelsemärken av kosmetiska skäl kan du göra det privat och själv betala för ingreppet.

När bör jag söka vård?

Om du har födelsemärken som förändrats över tid bör du söka vård för att få hjälp att kolla på dem. Sök vård om du har ett födelsemärke som

  • förändras och blir ett sår

  • ändrar form, blir oregelbundet i färg, form, utseende eller växer i storlek

  • födelsemärke som kliar eller blöder

  • sitter så kläder skaver mot det, till exempel i midjan eller under bh-bandet.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfaren vårdpersonal som kan hjälpa dig att bedöma dina födelsemärken. Om vi bedömer att det behövs kan vi hänvisa dig vidare för att få födelsemärken borttagna.

Kolla upp dina födelsemärken

På våra prickmottagningar kan du kolla upp födelsemärken du är orolig över. Tid oftast inom 24 timmar!

18 Augusti, 202023 Augusti, 2023

Relaterade artiklar