Doktor.se

Födelsemärke

Medicinskt granskad

Det finns flera olika sorter av födelsemärken. Pigmenterade födelsemärken, så kallade leverfläckar, och födelsemärken som utgår från blodkärl är vanliga hos nyfödda. Nästan alla födelsemärken är godartade.

Kolla upp dina födelsemärken

På våra prickmottagningar kan du kolla upp födelsemärken du är orolig över. Tid oftast inom 24 timmar!

Vad är födelsemärken?

Födelsemärken delas in i tre grupper:

  • Pigmenterade födelsemärken – leverfläckar och mongolfläckar

  • Vaskulära födelsemärken, födelsemärken som utgår från blodkärl – hemangiom, portvinsfläckar och storkbett

  • Andra födelsemärken, till exempel övertaliga bröstvårtor

Leverfläckar (melanocytnevi) är små fläckar på huden som innehåller en ansamling av pigmenterade celler. 

Mongolfläckar är platta blågrå, blåsvarta eller bruna hudförändringar som ofta förekommer på ryggen eller skinkorna hos nyfödda, men kan förekomma på armar eller ben. De kan se ut som blåmärken, och det händer därför att de felaktigt tolkas som tecken på misshandel. Fläckarna beror på att pigmentceller, som under fosterutvecklingen transporteras till ytan huden formas, har blivit kvar i djupare hudlager. Mongolfläckar är mycket vanligt bland mörkhyade, asiatiska och latinamerikanska folkgrupper. Mongolfläckar bleknar av sig själva och försvinner oftast innan två års ålder.

Hemangiom kallas även för smultronmärke och är en slags godartade tumörer som utgår från blodkärl. 

Portvinsfläckar kallas också för eldsmärke eller nevus flammeus. Det är en medfödd kärlmissbildning som inte försvinner med tiden, utan växer då barnet växer. Det ger väl avgränsade rosa till djupröda fläckar i huden, oftast i ansiktet, på armar eller ben. Fläckarna är från början inte upphöjda, utan ligger i samma plan som övrig hud. Med tiden kan märket mörkna, bli upphöjt och förtjockat. 

Storkbett är platta rosaaktiga märken i nacken som ofta försvinner med åldern. Märkena kan också sitta ovanför ögonen eller i hårbotten. 

Övertaliga bröstvårtor innebär att det utvecklats fler bröstvårtor än två. De kan sitta på båda sidor eller bara ena sidan.

Födelsemärken – normalt utseende

Födelsemärken är hudförändringar som kan förekomma i olika färger, former och storlekar. 

  • Färg och utseende. Födelsemärken kan vara bruna, beiga, svarta, röda, blå eller rosa. De kan vara släta, rynkiga, platta eller upphöjda. Det kan växa hår från dem. Hormonförändringar, till exempel under graviditet, kan göra att födelsemärken blir mörkare och större.

  • Form. De flesta födelsemärken är ovala eller runda, men andra former förekommer.

  • Storlek. Leverfläckar är vanligen mindre än 6 mm i diameter. Födelsemärken kan vara mycket större, och kan täcka stora delar av ansiktet, bröstet eller en kroppsdel.

När bör jag söka vård?

Leverfläckar kan i sällsynta fall utvecklas till hudcancer. Om du har leverfläckar som förändrats bör du söka vård.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av födelsemärken och hudförändringar. Om vi bedömer att det behövs kan vi hänvisa dig vidare för fortsatt utredning och eventuell borttagning.

Kolla upp dina födelsemärken

På våra prickmottagningar kan du kolla upp födelsemärken du är orolig över. Tid oftast inom 24 timmar!

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-09-17Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23

Relaterade artiklar