Doktor.se

Köldallergi

Medicinskt granskad

Köldallergi är en reaktion på kyla som ger röda, kliande hudutslag. Reaktionen kommer inom några minuter efter att huden utsatts för kyla, och symtomen varierar kraftigt från person till person. Vissa får milda symtom, medan andra kan få svårare reaktioner.

Orsak till köldallergi

Köldallergi är egentligen inte en allergi mot kyla utan en överkänslighet. Besvären är vanligast hos unga vuxna. Det finns ännu ingen förklaring till varför vissa personer utvecklar köldallergi. En del tycks ha känsligare hud, kanske på grund av ärftliga faktorer eller underliggande sjukdomar. Hos dem kan kyla trigga en frisättning av histamin, vilket orsakar nässelutslag (urtikaria) och klåda. köldallergi kallas även för köldurtikaria.

Symtom på köldallergi

Symtomen varierar från person till person och kommer efter att huden utsatts för kyla. Vissa får milda symtom och andra får mer uttalade besvär. Ju större yta av huden som utsatts för kyla, desto större risk för en allvarlig reaktion.

Symtomen vid köldallergi kan till exempel vara:

  • att du får tillfälliga kliande utslag på huden som utsatts för kyla

  • att symtomen förvärras när huden värms upp

  • att händerna svullnar om du håller i något som är kallt

  • att läpparna svullnar om du dricker eller äter något som är kallt

Mer ovanliga men allvarliga symtom på köldallergi är bland annat:

  • att tungan och halsen svullnar, vilket gör det svårt att andas.

  • att hela kroppen reagerar kraftfullt, vilket kan göra att du svimmar, att hjärtat rusar, att kroppsdelar sväller upp och att du hamnar i chock.

Vad kan jag göra själv?

Om du vet att du är överkänslig mot kyla kan du förebygga reaktioner genom att:

  • skydda huden från kyla och plötsliga förändringar i temperatur. Om du ska simma kan du först doppa handen i vattnet för att se om du får en reaktion

  • undvika iskalla drycker och iskall mat

  • ta receptfria tabletter med antihistamin innan du vistas i kyla och se till att vara varmt klädd

Behandling vid köldallergi

Diagnosen köldurtikaria kan ställas genom att hålla en isbit mot huden i ungefär fem minuter. Personer som är känsliga får då utslag inom några minuter efter att isbiten plockats bort. Ju kraftigare reaktion, desto större överkänslighet. Det är viktigt att du får hjälp att säkerställa att symtomen inte beror på någon annan underliggande sjukdom som i så fall behöver behandlas.

Hos vissa försvinner överkänsligheten av sig själv. Hos andra varar besvären under en längre period. Det finns inget sätt att bota köldallergi, men symtomen kan lindras av att undvika kyla, och av symtomlindrande behandling. Milda symtom kan lindras med receptfria tabletter med antihistamin, samma sorts tabletter som används vid allergi. Om de inte hjälper finns andra alternativ som kan skrivas ut på recept.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du får symtom på köldallergi, så att du kan få hjälp att utreda att det inte beror på någon underliggande sjukdom.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig att bedöma dina symtom, ge dig råd om lämpliga åtgärder och vid behov kan vi skriva ut läkemedel på recept. Om det behövs hänvisar vi dig vidare till fysisk vård. Doktor.se har även fysiska vårdcentraler på vissa orter.

Frågor om köldallergi

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-04-28Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-04