Dermatofibrom

Dermatofibrom är hårda knutor under huden. De är ofarliga och oftast behövs ingen behandling. Om du har besvär kan knutorna tas bort. Dermatofibrom försvinner inte av sig själva.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos Doktor.se arbetar många erfarna läkare. Som en del av primärvården kan vi hjälpa dig med en första bedömning. I många fall går det enkelt att se att en hudförändring är ett dermatofibrom. Doktor.se har prickmottagningar på många orter som du kan vända dig till. Vid behov hänvisar vi dig vidare till fortsatt utredning och eventuell vård. I vissa fall behövs det provtagning för att vara säker på att det inte är något annat som kan kräva behandling.

Vad är dermatofibrom?

Ett dermatofibrom är en slags ärrbildning som uppstår efter någon form av irritation eller annan påverkan. Hudförändringen är godartad, vilket innebär att den inte övergår i cancer. Andra namn för dermatofibrom är bindvävsknuta och histiocytom.

Orsak till dermatofibrom

Utlösande faktorer för dermatofibrom kan vara mindre trauman såsom

 • ett insektsbett
 • en skada, exempelvis från en rostagg
 • en injektion.

Dermatofibrom kan också utvecklas hos personer som har ett svagt immunförsvar, exempelvis om du

 • har en autoimmun sjukdom, en sjukdom där immunförsvaret angriper den egna kroppen
 • genomgår en behandling som dämpar immunförsvaret, exempelvis efter en transplantation
 • har en sjukdom eller ett tillstånd som påverkar immunförsvaret, till exempel hiv eller en cancersjukdom eller om du är undernärd.

Personer med ett nedsatt immunförsvar har svårare att bekämpa olika slags infektioner och andra åkommor, vilket ökar risken för många andra tillstånd, där dermatofibrom är ett exempel.

Det är främst vuxna som får dermatofibrom och det är vanligare hos kvinnor än hos män.

Symtom på dermatofibrom

Ett dermatofibrom är en hudförändring, en hård knuta, som ofta

 • är brungrå, brun, brunröd eller rosa hos vita personer
 • är mörkt brun eller svart hos svarta eller bruna personer
 • är ljusare i mitten och mörkare runtomkring
 • är under en centimeter i diameter
 • är lätt svullen jämfört med huden omkring
 • känns som en knöl under hudens yta
 • dras inåt när du kniper runt omkring den.

Dessa hudförändringar kan finnas på överkroppen, men sitter oftast på armar och ben. Många gånger på underbenens framsida. Det är vanligt att ha mellan en och tio dermatofibrom. Om immunförsvaret försvagas, kan det ibland uppstå dussintals knutor på kort tid.

Oftast märker du inte av knutorna, men i vissa fall kan de

 • göra ont
 • ömma
 • klia.

Vad kan jag göra själv?

Låt en läkare bedöma din hudförändring även om den inte besvärar dig, för att utesluta att det inte är något allvarligare än ett dermatofibrom.

Behandling av dermatofibrom

Ett dermatofibrom är ofarligt och behöver oftast inte behandlas, men om något av följande stämmer in så opereras knutan bort:

 • Knutan orsakar besvär: I vissa fall kan knutan klia, ömma eller göra ont. Den kan också sitta på ett ställe som gör att den orsakar besvär, exempelvis om den sitter precis där kläder eller skor skaver mot den, eller där du ofta rakar dig.
 • Diagnosen är oklar: Ett dermatofibrom kan ibland se ut som malignt melanom, en allvarlig form av hudcancer. I sådana fall tas knutan bort och undersöks i mikroskop för att ta reda på vad det är och om du behöver fortsatt behandling.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har en ny hudförändring som du inte vet vad det är, så att en läkare kan utesluta att det inte är något allvarligt.

Frågor och svar om dermatofibrom

Är dermatofibrom cancer?

Dermatofibrom är inte cancer. Det är en hård, ofarlig hudförändring som känns som en knöl under huden. Den kan inte utvecklas till cancer. Ibland kan det vara svårt att skilja på ett dermatofibrom och en form av allvarlig hudcancer som kallas för malignt melanom. Om läkarna är osäkra så tas hudförändringen bort för säkerhets skull och undersöks i mikroskop för att ta reda på om det är cancer eller ett dermatofibrom. Det är för att det är viktigt att veta om det är cancer, för att det i sådana fall behövs fortsatt utredning och behandling.

Hur ser dermatofibrom ut?

Ett dermatofibrom drar inåt när du nyper omkring det. Knutan sticker oftast upp lite jämfört med huden omkring och är för det mesta mindre än en centimeter stor. Framförallt på ljusare hud är det vanligt att den är ljusare i mitten och mörkare runt om. På ljus hud är färgen ofta rosa, rödbrun, brun eller gråbrun, medan den på mörkare hud oftare är mörkt brun eller svart.

Hur behandlas dermatofibrom?

Behandling är vanligtvis inte nödvändigt för ett dermatofibrom, eftersom de är ofarliga. Ibland kan det dock vara svårt att veta om det är ett dermatofibrom eller malignt melanom. I sådana fall opereras knutan bort och undersöks i mikroskop, för säkerhets skull.

Ibland kan knutorna klia, ömma eller göra ont, eller så kan de sitta någonstans där de skaver mot kläder eller ofta skadas av rakning. Då görs också en operation för att ta bort dermatofibromet.

Hur kan dermatofibrom tas bort?

Ett dermatofibrom kan skäras eller frysas bort, eller tas bort med laser.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2022-04-20
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
Senast granskad: 2022-10-07
 • Öppet alla dagar i veckan
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med