Extern otit
Extern otit kallas också hörselgångsinflammation eller hörselgångseksem. I extern otit är hörselgången inflammerad, vilket gör den svullen och röd. Hörselgångsinflammation behöver ibland behandlas med antibiotika.
Vad är extern otit?
Extern otit betyder yttre öroninflammation, och är en inflammation i hörselgången som tillhör det som kallas ytterörat. Örat har tre delar: ytterörat, mellanörat och innerörat.
När hörselgången blir inflammerad kan det klia och göra ont. Ibland rinner det lite vätska från örat. De allra flesta med extern otit blir helt bra igen, men du kan ibland behöva få antibiotika utskrivet av en läkare. De flesta som får extern otit är vuxna, men det är också vanligt att barn drabbas, särskilt barn i åldernn sju till tolv år.
Orsak till extern otit
Det finns två sorters örongångsinflammation, akut och kronisk.
Akut örongångsinflammation är vanligt. Hos vissa kommer inflammationen i samband med bad, simning eller dykning. När vattnet håller hörselgången fuktig under lång tid, är det lättare för bakterier att få fäste där. Andra vanliga orsaker är att peta sig i öronen med tops, att använda öronproppar eller in ears hörlurar. Om du har trånga hörselgångar, och ovanligt lite öronvax, så ökar risken för att du ska få akut örongångsinflammation. Öronvax innehåller nämligen ämnen som skyddar örat mot infektion.
Kronisk hörselgångsinflammation beror oftast på att du har ett eksem i hörselgången, som kan vara orsakat av kemikalier i schampo eller ett metallörhänge. Då hjälper inte antibiotika.
Symtom på extern otit
Vad kan jag göra själv?
Du ska vänta med att bada och simma tills din örongångsinflammation läkt helt. Stoppa inte in något i öronen, inte ens öronproppar. Vid tidiga tecken på hörselgångsinflammation kan du testa receptfri öronsprej, samtidigt som du skyddar örat från vatten. Sprejen dödar bakterier och fungerar uttorkande på örat. Om sprejen inte fungerar, eller inflammationen redan är långt gången, behövs en läkarundersökning. En läkare kan skriva ut örondroppar eller salva som innehåller antibiotika.
För att undvika att örongångsinflammation uppkommer, kan du försöka låta bli att klia och peta dig öronen, och inte heller rengöra dem med bomullspinnar. När du badar kan testa något av följande:
- använda en badmössa för att hålla öronen torra
- droppa alsolsprit i öronen före och efter bad, och innan du ska sova på kvällen
Behandling vid extern otit
Vid milda besvär kan du testa en receptfri öronsprej, som dödar bakterier och tar bort fukten ur örat. Om symtomen inte går över ska du söka vård hos en läkare som kan skriva ut örondroppar eller salva med antibiotika. I vissa fall, om hörselgången är väldigt svullen, kan läkaren behöva lägga in gastyg som fuktas med alsolsprit. Detta kallas för tamponad.
När bör jag söka vård?
Om du försökt behandla örongångsinflammationen med öronsprej men besvären kvarstår, eller om inflammationen är kraftig med svullnad och smärta, bör du söka vård på vårdcentral.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vid örongångsinflammation behövs undersökning och provtagning på vårdcentral. Doktor.se har fysiska mottagningar du kan vända dig till.
Frågor och svar om extern otit
Några frågor och svar kring extern otit och hörselgångsinflammation.
Jag har hörselgångsinflammation, hur länge måste jag låta bli att bada?
Du ska undvika att få vatten in i öronen så länge hörselgångsinflammationen pågår. Håll örat så torrt som möjligt, och undvik att rengöra det med bomullspinnar.
Jag har extern otit, finns behandling som är receptfri?
Vid milda besvär kan en receptfri öronsprej mot örongångsinflammation räcka för att besvären ska lägga sig. Den dödar bakterier och verkar lätt uttorkande. Om besvären fortsätter bör du söka vård.
Jag har fått hörselgångsinflammation, tips på huskur?
Ett enkelt tips för att undvika att hörselgångsinflammation uppstår är att använda badmössa om du badar och simmar mycket. Du kan också förebygga hörselgångsinflammation genom att droppa lite alsolsprit i örat före och efter bad, och innan du går och lägger dig på kvällen. När en hörselgångsinflammation väl har uppstått finns inga enkla huskurer eftersom bakterier har fått fäste i hörselgången. Om det inte fungerar med receptfri öronsprej, är det bäst att du låter dig undersökas av en läkare.
Vad är malign extern otit?
Malign extern otit är när bakterier angriper hörselgången och skallbenet kring örat. Det är inte kopplat till bad och simning, utan drabbar oftast äldre personer med diabetes och personer med nedsatt immunförsvar. Malign extern otit ger kraftig öronvärk och illaluktande var som rinner från örat. Infektionen kan ge skador i skallbenet och är ett allvarligt tillstånd som behöver behandling av infektionsspecialist och öronläkare.
Redaktör: | Ewa Lundborg - Doktor.se |
Publicerat datum: | 2020-11-20 |
Granskare: | Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se |
Senast granskad: | 2022-05-05 |