Doktor.se

Hallux valgus

Sned stortå

Hallux valgus är ett vanligt besvär som ofta börjar i medelåldern. Det innebär att stortån blivit snedställd och pekar in mot de andra tårna. Med tiden är det också vanligt att stortåleden buktar ut på insidan av foten. Det kan göra ont när foten kläms mot skorna.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge rådgivning.

Orsaker till hallux valgus

Det är inte helt klarlagt vad som orsakar hallux valgus. Trånga skor och stor belastning på framfoten, till exempel på grund av höga klackar, har diskuterats som bidragande orsak. Numera anses det ha mindre betydelse. De som har en nära genetisk släkting med hallux valgus har större risk att drabbas. Tillståndet är vanligare hos kvinnor. 

Första steget till hallux valgus är att det främre fotvalvet, det som finns mellan stortån och lilltån, sjunker ner och plattas ut. Det gör att stortån vinklas snett. Tryck från skor kan göra att det blir en kronisk irritation på en slemsäck som finns under huden på insidan av foten. Irritationen kan med tiden göra att det bildas en benutväxt som ger ännu mer besvär. 

Hallux valgus kan också göra att de andra tårna påverkas. Det kan ge upphov till besvär som att den andra tån blir krökt, så kallad hammartå eller överridande tå, det vill säga att stortån lägger sig över tån intill.

Symtom på hallux valgus

Hallux valgus ger symtom som: 

  • sned stortå som vinklas in mot övriga tår

  • att den främre delen av foten blir bredare

  • en utbuktning på sidan av foten, vid stortåleden

  • att det gör ont att ha skor på foten, framför allt över stortåleden 

  • att det skaver och trycker mot tån bredvid stortån

Vad kan jag göra själv?

Det finns saker du kan göra själv för att lindra och förebygga hallux valgus.

Här är några exempel:

  • Välj skor med omsorg. Rymliga och stadiga skor med låg klack är bäst för fötterna. Breda skor passar bäst vid hallux valgus. Begränsa användningen av högklackade, smala och spetsiga skor.

  • Inlägg. Du kan också vara hjälpt av inlägg. Inlägget ger stöd åt foten, hålfoten och kan även ha en liten kudde som lyfter framfoten och stödjer främre fotvalvet, så kallad främre pelott. Det finns även andra typer av inlägg, till exempel inlägg mellan tårna som kan lindra, ta gärna hjälp av en ortopedtekniker.

  • Fotvård. Hallux valgus kan göra att du får förhårdnader. Se till att mjuka upp förhårdnader med fotbad, försiktigt gnugga med en handduk alternativt fila mjukt och avsluta med att smörja in fötterna. Se till att ta hand om fötterna regelbundet. Ta gärna hjälp av en fotvårdsspecialist.

En annan metod som kan lindra besvär är att öva upp styrka och rörlighet i fötterna. Ta gärna hjälp av en fysioterapeut. Här är några enkla övningar du kan prova.

Gör övningarna barfota:

  • Spreta med tårna. Sitt ner och sätt den ena foten lite framför den andra. Håll hälen i golvet och spreta ut tårna så mycket du kan. Håll kvar en stund och skaka sedan loss foten. Upprepa med andra foten.

  • Flexa och peka. Från sittande ställning, sträck ut ena benet och peka med tårna framåt. Flexa sedan foten bakåt så mycket du kan. Växla mellan att flexa en stund och peka en stund. Upprepa med andra foten.

  • Knip med tårna. Knip tårna inåt, bakåt mot fotvalvet som en knuten näve. Böj sedan tårna uppåt. Växla mellan att knipa och böja med en fot i taget.

  • Snurra fötterna. Ligg ner på rygg och sträck upp ena benet mot taket. Snurra foten från fotleden, långsamt och kontrollerat medurs respektive moturs. Tre varv åt varje håll. Upprepa med andra benet. Övningen kan också göras sittande genom att sträcka ut benet framåt och snurra fötterna.

Behandling mot hallux valgus

Vid lindriga besvär kan det räcka med egenvård och övningar, att anpassa valet av skor och använda hjälpmedel som till exempel inlägg eller tåspridare som minskar tryck och smärta. 

Vid uttalade besvär av hallux valgus kan en operation behövas. Operationen gör att stortån rätas ut och att bredden på framfoten minskas. Kirurgisk behandling ger ofta goda resultat, men tiden för återhämtning är lång, ofta upp till ett halvår. I vissa fall återkommer besvären efter en tid.

När bör jag söka vård?

I de flesta fall krävs ingen behandling av hallux valgus, men om du har uttalade besvär bör du söka vård.

Frågor och svar om hallux valgus

Här finns några korta frågor och svar om hallux valgus.

Ewa Lundborg - Doktor.se2021-03-22Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-01