Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast under sensommar och höst. Sjukdomen kännetecknas av blåsor i och runt munnen och utslag på händer och fötter. Sjukdomen går i allmänhet över av sig själv inom en vecka.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan hjälpa dig att bedöma hudutslag och andra symtom och hjälpa dig med rådgivning.

Orsak till höstblåsor

Ofta ses höstblåsor smitta inom familjen och på förskolor. De smittar via nära kontakt, från person till person, framförallt via händerna. Det är vanligast med höstblåsor hos barn under tio års ålder, men fall av höstblåsor hos vuxna förekommer också. 

Infektionen orsakas av virus, oftast av coxsackievirus. Inkubationstiden, den tid som går mellan smitta och symtom, är mellan tre och sju dagar. Det är ovanligt att få höstblåsor mer än en gång. Om det händer är sjukdomen som regel mildare andra gången. 

Symtom på höstblåsor

Höstblåsor är en lindrig infektion som går över av sig själv. Symtom vid höstblåsor är bland annat:

  • feber
  • blåsor på läpparna och runt munnen
  • blåsor inuti munnen; ofta på insidan av kinderna och på tungan
  • smärta i mun och hals
  • blåsor på handflator och fotsulor

Ibland kan det vara så att höstblåsor kliar och när blåsorna spricker kan det bli små sår. I början innan blåsorna utvecklats kan det se ut som röda prickar eller ringar. Dessa kan vara svårare att se på mörk hud. Sjukdomen kallas också för hand-, fot- och munsjuka, eftersom det är vanligt att få höstblåsor på tungan, insidan av munnen samt i handflator och på fotsulor. Det kan också komma höstblåsor på rumpan. När blåsor funnits under naglarna kan ibland naglar helt eller delvis falla av efter att infektionen läkt ut.

Vad kan jag göra själv?

Det kan vara svårt att äta om det gör ont på grund av höstblåsor i munnen. Undvik mat som är salt eller sur. Kalla livsmedel som kylda drycker och glass är ofta lättare att äta. Om det gör mycket ont kan receptfria smärtstillande läkemedel hjälpa.

Behandling vid höstblåsor

Det finns ingen specifik behandling som botar höstblåsor. Efter någon vecka försvinner blåsorna av sig själva. Om det gör ont i munnen eller halsen kan smärtstillande, receptfria läkemedel hjälpa, till exempel läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du eller ditt barn får hög feber och samtidigt får blåsor i eller på munnen.

Frågor och svar om höstblåsor

Här har vi samlat några frågor och svar kring höstblåsor.

Hur länge smittar höstblåsor?

Höstblåsor smittar mest under de första dagarna innan själva blåsorna kommer, därför är det svårt att hindra smittan från att spridas.

Hur länge brukar barn ha höstblåsor?

Höstblåsor försvinner av sig själva efter ungefär en vecka.

Hur smittar höstblåsor?

Höstblåsor smittar från person till person genom nära kontakt, främst genom händerna. Sjukdomen är vanligast hos barn under tio år och smittar oftast inom familjen eller på förskolor och skolor. Även vuxna kan få höstblåsor.

Hur ser höstblåsor ut?

I början kan höstblåsor se ut som röda prickar eller ringar, innan de utvecklas till blåsor. Detta kan vara svårare att se på mörk hud. Blåsorna kan också spricka och orsaka små sår. Blåsorna uppstår i och runt om munnen, på handflator och fotsulor. Det kan också komma blåsor på rumpan. Doktor.se kan hjälpa dig att avgöra om det är höstblåsor eller något annat som du eller ditt barn har.

Vad är höstblåsor?

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast på sensommaren och hösten. Vanligt är att den som drabbas får feber, ont i halsen och blåsor i och runt munnen och på handflator och fotsulor. Sjukdomen kallas även för hand- fot- och munsjuka.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2020-03-24
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
Senast granskad: 2022-10-03
  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med