Doktor.se

Keratosis pilaris

Medicinskt granskad

Keratosis pilaris är ett tillstånd med små knottror på huden. Främst på armarna, låren och skinkorna. Det är ofarligt men kan upplevas som kosmetiskt störande.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig med rådgivning, bedömning av symtom och vid behov med hänvisning till vidare undersökning och eventuell behandling. Doktor.se har också flera fysiska vårdcentraler som du kan vända dig till.

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är en form av hudknottror. Vid tillståndet bildar huden ovanligt stora mängder med keratin, det hårda ämne som utgör hudens yttersta lager och skyddar den mot skadliga substanser och infektioner. Överskottet av keratin klumpar ihop sig till små upphöjningar och kan även täppa igen hudens hårsäckar. 

Det är vanligt att keratosis pilaris börjar i barndomen, men det förekommer i alla åldrar. Tillståndet är ofta som mest besvärande i ungdomsåren och kan försvinna av sig självt i vuxen ålder. Både män och kvinnor kan ha keratosis pilaris. Ett annat namn för tillståndet är kycklinghud.

Orsak till keratosis pilaris

Orsaken till överproduktionen av keratin vid keratosis pilaris är okänd.

Symtom på keratosis pilaris

Symtom på keratosis pilaris är små knottror på utsidan och baksidan av: 

 • överarmarna

 • låren

 • ryggen

 • skinkorna

Huden kan kännas som sandpapper och se ut lite som kycklinghud. Knottrorna är normalt inte smärtsamma. Det är vanligt att samtidigt ha torr hud och atopiskt eksem.

Vad kan jag göra själv?

Du kan inte bota eller förebygga keratosis pelaris, men du kan lindra besvären.

Prova att följa nedanstående råd: 

 • Undvik överdriven tvättning och skrubbning, det kan leda till att huden blir inflammerad. Detsamma gäller om du kliar och petar mycket på hudförändringarna. 

 • Begränsa dusch- och badtid och använd varmt men inte hett vatten, för att inte ta bort alla naturliga oljor från huden och torka ut den. 

 • Återfukta huden, torr hud förvärrar tillståndet.

 • Använd luftfuktare, eftersom låg luftfuktighet gör huden torrare. 

 • Undvik tighta kläder, friktionen kan irritera huden.

Behandling av keratosis pilaris

Det är inte nödvändigt att behandla keratosis pilaris så länge knottrorna inte blivit inflammerade.

Behandling kan minska utbredningen men tar inte helt bort knottrorna: 

 • Uppmjukande och mjukgörande krämer (som innehåller karbamid, salicylsyra eller laktat), kan hjälpa något. Dessa hjälper till att lösa upp hård hud och ta bort döda hudceller, samtidigt som de mjukgör och ger fukt till torr hud.

 • Laser och kemisk peeling kan vara ett alternativ om besvären upplevs som kosmetiskt störande. Det är en typ av behandling som du får bekosta själv.

När bör jag söka vård?

Sök vård om hudförändringarna ger stora besvär i vuxen ålder, för att utesluta att det inte är något annat än keratosis pilaris.

Frågor och svar om keratosis pilaris


9 September, 202123 Augusti, 2023