Doktor.se

Böjveckseksem

Medicinskt granskad

Böjveckseksem kallas även för atopiskt eksem eller atopisk dermatit. Det är en vanlig hudsjukdom hos barn som hos vissa kan vara mycket besvärlig. Eksemet ger kliande utslag på torr hud som kan vara röda eller gråaktiga beroende på hudfärg. Hos spädbarn börjar utslagen ofta på kinderna. Från två års ålder är det vanligt att få eksemet i armvecken eller knävecken.

Orsaker till böjveckseksem

Vid böjveckseksem blir huden torr, kliande och inflammerad. Orsaken till eksemet är inte klarlagd. Ärftlighet spelar in, och det är väl känt att barn med genetiska föräldrar eller syskon som haft böjveckseksem, astma eller hösnuva har högre risk att drabbas. 

De som har haft atopiskt eksem som barn har ofta ökad risk att utveckla allergi och överkänslighet. Atopi är ett gemensamt begrepp för en rad besvär som är vanligare hos dessa personer, som astma, pollenallergi och andra former av eksem.

Symtom på böjveckseksem

Böjveckseksem ger torr hud och torra, fjällande och knottriga utslag som kliar. På ljus hud visar sig utslagen som småfläckigt röda. På mörk hud är det tydligast att huden är mycket torr på de drabbade hudområdena och ofta lite gråaktig och något mörkare än den friska huden. Eksemet uppträder på olika delar av kroppen beroende på ålder. 

Svårighetsgraden varierar, där vissa har milda besvär medan andra får uttalade besvär där eksemet förekommer på hela kroppen. I dessa fall kan eksemet påverka barnet i grunden, och leda till stress, dålig sömn och stor påverkan på vardagen. För dessa barn är det viktigt att få specialistvård av barn- och hudläkare.

Upp till två års ålder

Eksemet börjar i regel redan under det första levnadsåret. Därför kallas det ofta för barneksem. Eksemet kliar, särskilt under natten, vilket kan göra att barnet sover sämre och blir extra gnälligt och irriterat. Hos barn under två år är det vanligt att utslagen sitter:

 • på kinderna, ofta det första stället

 • på halsen 

 • på överkroppen, bröstet eller magen

 • i blöjområdet

 • på yttersidan av armar och ben. 

Mellan 2 och 12 års ålder

Från två års ålder är det vanligt att eksemet sätter sig i böjvecken, särskilt i armveck, knäveck, och på handleder och vrister. Andra vanliga ställen är baksidan av låren, i ansiktet och på händer och fötter. 

Tonåringar och vuxna

Utslagen fortsätter att sätta sig i böjvecken, men finns ofta även på andra ställen till exempel på händerna, halsen och i ansiktet. Det är vanligt att få eksem på ögonlocken, runt munnen, i hårbotten och i pannan.

Vad kan jag göra själv?

Det du gör själv är en mycket viktig del av behandlingen vid böjveckseksem. Här är några tips som kan lindra besvären:

 • Smörj in huden minst två gånger per dag. Använd kräm, salva eller lotion för att mjukgöra huden. Hitta produkter som fungerar bra och använd dem regelbundet.

 • Försök identifiera vad som förvärrar problemen. Små barn kan få förvärrade symtom av viss mat, som ägg, mjölkprodukter, soja eller vete. Rådgör gärna med din läkare.

 • Bada och duscha kortare tid. Använd ljummet vatten snarare än varmt och sätt en gräns på 10-15 minuter för bad och dusch. 

 • Använda milda tvålar, schampo och andra produkter som inte irriterar eller torkar ut huden. Undvik parfymerade produkter.

 • Torka huden varsamt genom att klappa huden torr.

 • Håll naglarna korta, och försök styra bort från impulsen att klia eftersom kliandet förvärrar klådan.

 • Välj kläder med omsorg. Vissa kläder kan förvärra symtomen, till exempel kläder som skaver och irriterar. Huden kan bli irriterad av ullkläder direkt mot kroppen. Tvätta alltid nya kläder och var uppmärksam på svarta eller starkt färgade kläder i syntetmaterial som hos vissa tycks kunna förvärra symtomen, sannolikt på grund av hög mängd färgämnen i tyget. Kläder i naturmaterial som bomull och silke ger färre besvär.

Behandling vid böjveckseksem

Det finns ännu ingen behandling som kan bota böjveckseksem, utan behandlingen går ut på att lindra symtomen och dämpa inflammationen i huden. I första hand används mjukgörande medel och kortison. 

En viktig del av behandlingen är det du gör själv för att undvika att huden blir för torr och genom att smörja huden regelbundet med mjukgörare. 

Vid milda besvär av böjveckseksem räcker det med det du gör själv hemma. Vid svårare besvär kan det behövas starkare kortisonkrämer som läkare kan skriva ut på recept. Det finns även andra former av behandling som medicinsk ljusbehandling och immunhämmande läkemedel. Det är viktigt att barn med svåra besvär av böjveckseksem får behandling som fungerar för att ge en fungerande vardag och minska risken för stress och dålig sömn, som i förlängningen kan leda till sämre tillväxt.

Om eksemet blir infekterat kan du behöva behandling med antibiotika.

När bör jag söka vård?

Du bör söka vård om du eller ditt barn har mycket besvär av eksem som inte blir bättre av egenbehandling. Du bör också söka vård om eksemet ser infekterat ut.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig bedöma dina symtom och ge dig råd. Vi skriver även ut läkemedel på recept.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-25Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23