Doktor.se

Torr hårbotten

Medicinskt granskad

Att huden blir torr är ett tecken på att den innehåller för lite fett och fukt. Torr hårbotten kan vara besvärligt och orsaka klåda. Du kan behandla själv med egenvård. Om du har en underliggande hudsjukdom som gör att huden blir torr behöver du få behandling för den.

Vad är torr hårbotten?

Torr hårbotten innebär att du har torr hud på huvudet. Huden i hårbotten innehåller naturliga oljor som normalt håller den återfuktad. Om dessa oljor tvättas bort kan huden bli torr. Här kan du läsa mer om torr hud i allmänhet.

Orsak till torr hårbotten

Hudens skyddande barriär kan skadas så att huden torkas ut, exempelvis om

  • du ofta tvättar håret

  • du har torr och varm luft inomhus.

Du kan också ha torr hårbotten på grund av en underliggande hudsjukdom såsom

Symtom på torr hårbotten

Torr hårbotten kan orsaka irritation och klåda. Huden kan kännas stram och bli röd eller gråaktig beroende på din hudfärg. Du kan också få mjäll. Då lossnar hudflagor från huden på skalpen och faller ofta ner på axlarna. Det vanligaste är dock att mjäll orsakas av en jästsvamp och inte av torr hud. Här kan du läsa mer om mjäll.

Vad kan jag göra själv?

Om du har problem med torr hårbotten kan nedanstående råd hjälpa dig både mot pågående besvär och för att förebygga så att du inte får tillbaka problemen när du blivit bättre:

  • Tvätta inte håret oftare än nödvändigt eftersom vatten, och särskilt schampo, torkar ut huden.

  • Välj ett schampo som är skonsamt. Det finns speciella schampon avsedda för torr och känslig hårbotten.

  • Torka huvudet försiktigt efter att du tvättat håret, försök att torka håret utan att gnugga med handduken på huvudet. Var också försiktig med att använda hårtork, eftersom torr och varm luft torkar ut huden. Om du inte kan undvika hårtork helt, så använd kallare luft och undvik att blåsa direkt mot huvudet.

  • Återfukta huden i hårbotten efter att du tvättat håret, till natten och vid behov. Det finns många olika återfuktande och mjukgörande krämer som kan hjälpa mot torr hud. Att applicera dessa i hårbotten kan dock vara svårt om du har hår på huvudet. På apoteket kan du köpa återfuktande gel mot torr hårbotten.

  • Sänk temperaturen och öka luftfuktigheten. Torr och varm luft inomhus gör att du lättare får torr hud. Det är därför bra att ha lägre temperatur i sovrummet och att vädra ut den torra luften, alternativt använda en luftfuktare.

Behandling av torr hårbotten

Du kan ofta behandla torr hårbotten själv genom att följa de tips som listas i avsnittet ovan. Om du har atopiskt eksem kan du få läkemedel mot inflammation som en lotion eller lösning som lättare kan appliceras i hårbotten. Om du har andra hudåkommor som exempelvis mjälleksem eller psoriasis, är det viktigt att få behandling för det.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har besvär som inte går över med hjälp av egenvård.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig med bedömning av symtom och rådgivning, och vid behov kan vi skriva ut läkemedel på recept eller hänvisa till vidare undersökning.

Frågor och svar om torr hårbotten

28 Februari, 202223 Augusti, 2023