Doktor.se

Underbenseksem

Underbenseksem förekommer främst hos äldre människor. Det ger kliande och lätt fjällande utslag på underbenen. Orsaken till underbenseksem är att blodcirkulationen i benen är försämrad.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge dig rådgivning. Vi kan även hjälpa dig med tips på övningar och livsstilsåtgärder du kan göra. Om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept.

Orsaker till underbenseksem

Underbenseksem kallas också för staseksem eller hypostatiskt eksem och är vanligast hos äldre personer. Eksemet uppkommer vanligen i samband med åderbråck eller bensår

Eksemet beror på att blodcirkulationen i benen inte fungerar tillräckligt bra. Det har uppstått något som kallas för ökat venöst tryck. Vener är de kärl som ska pumpa blodet från benen och tillbaka upp till hjärtat. I venerna finns särskilda klaffar som ska se till att blodet transporteras uppåt och inte rinner tillbaka neråt. När klaffarna fungerar sämre klarar inte kroppen att pumpa tillbaka blodet från benen upp till hjärtat lika bra som tidigare, vilket gör att blod ansamlas i venerna, och trycket ökar. Konsekvensen blir problem som till exempel svullna anklar, åderbråck, bensår och underbenseksem. 

Underbenseksem är vanligare hos kvinnor än hos män, och uppkomsten är också ärftlig. Fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att förebygga problem med underbenseksem. För personer som har ökad risk för dålig blodcirkulation i benen är det därför extra viktigt att vara fysiskt aktiv.

Symtom på underbenseksem - Hypostatiskt eksem

Vanliga symtom är kliande och lätt fjällande eksem på underbenen. Underbenseksem brukar visa sig som brunröda pigmentfläckar, vilket beror på att små mängder järn från röda blodkroppar har läckt ut via de minsta kärlen (kapillärerna). På ljus hud är eksemen ofta rödbruna, på mörk hud kan de se mer mörklila ut.

Vad kan jag göra själv?

Det finns livsstilsåtgärder som minskar risken för dålig blodcirkulation i benen, och samma åtgärder kan även minska och förebygga besvär av underbenseksem. 

  • Sluta röka. Rökning försämrar blodcirkulationen och ökar risken för kärlproblem.

  • Använd stödstrumpor. Det minskar risken för svullna ben.

  • Fysisk aktivitet. All fysisk aktivitet är bra för blodcirkulationen och kärlen. När muskler i benen används så fungerar venklaffarna bättre. Det finns särskilda övningar för benen som hjälper cirkulationen. Det är till exempel att ligga ner på rygg och cykla med benen i luften. En annan övning är att ligga ner och växelvis lyfta ett ben i taget från marken och hålla det uppe i 5-10 sekunder. 

  • Pausgymnastik. Om du sitter mycket, ta pauser och rör dig då och då. Tio minuters rask promenad per timme är idealiskt, men några minuter är bättre än ingenting. Du kan till exempel gå upp och ner för trappan, ett varv runt huset eller göra några benövningar. 

  • Hålla benen i högläge. När du sitter eller ligger ner ska du tänka på att lägga upp benen i högläge så ofta som möjligt. Högläge där underbenet är ovanför hjärtats nivå är optimalt. 

  • Höj sängens fotända. Problem med blodcirkulationen i benen underlättas av att benen är i ett högre läge under natten.

  • Vårda huden. Smörj regelbundet med mjukgörande kräm och undvik produkter som torkar ut huden.

Behandling mot underbenseksem

Behandlingen anpassas efter svårighetsgraden och helhetsbilden. I vissa fall kan cirkulationen i benen förbättras av en operation. Om cirkulationen förbättras ger eksemet med sig. Cirkulationen underlättas med hjälp av stödstrumpor eller kompressionsförband. De livsstilsförändringar och åtgärder du gör själv i vardagen har betydelse för att minska besvären. 

Eksemet kan behandlas med receptbelagd kortisonkräm. Som vid all behandling av eksem behöver du använda mjukgörande kräm regelbundet.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du misstänker att du har hypostatiskt eksem.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-26Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23