Ischias

Ischias är ett begrepp som används för symtom som beror på att ischiasnerven blivit irriterad eller kommit i kläm. Ischiasnerven är kroppens största nerv och går hela vägen från nedre delen av ryggen, genom bäckenet till baksidan av låret och underbenet och ut i tårna.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Du kan vända dig till oss på Doktor.se för att få hjälp att bedöma dina symtom och få rådgivning. Om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept. Doktor.se har även fysiska vårdcentraler på vissa orter.

Orsaker till ischias

En vanlig orsak till ischias är ett diskbråck i ländryggen som trycker mot ischiasnerven. Ischias kan också uppstå på grund av att nerven kläms av andra orsaker, som skador eller infektioner som ger svullnad i området. Ischias när du är gravid beror oftast på att bäckenet börjar vidga sig inför förlossningen och att nerven då kan komma i kläm.

Symtom på ischias

Symtom som förekommer vid ischias är:

 • smärta i ryggslutet som strålar ner i ett eller båda benen. Oftast påverkas bara ena benet. Smärtan strålar längs nervbanan och går ned i skinka, höft och bakom låret, fortsätter nedanför knäet och kan ibland kännas ända ut i tårna.
 • smärta som kan göra extra ont när du böjer ryggen, nyser eller hostar
 • domningar och känselbortfall
 • kramp
 • svagare muskler i benet

Behandling vid ischias

Behandlingen anpassas beroende på vad som gett upphov till smärtan. Det handlar om att försöka behandla orsaken till smärtan, och att lindra symtomen. Smärtstillande läkemedel används ofta för att lindra symtom och möjliggöra lätt träning. Ett fåtal personer med diskbråck och samtidig ischias kan behöva en operation. 

Vissa former av ischias kan bli bättre av behandling hos kiropraktor eller naprapat. Det är också bra att fortsätta vara fysiskt aktiv. Det räcker med lätt träning som promenader eller simning.

När bör jag söka vård?

Om du har smärta i ryggen som strålar ut i benet och som inte blir bättre med receptfria läkemedel.

Sök genast vård akut om något av följande stämmer:

 • Om du får smärta i ryggen och dessutom får svårt att kissa eller sköta avföringen.
 • Om du får smärta i ryggen och tappar känseln i underlivet och runt ändtarmen.
 • Om du får smärta i ryggen och tappar kraften och känseln i ben eller fötter.

Frågor och svar om ischias

Några korta frågor och svar kring ischias.

Vad är ischias?

Ischias är ett begrepp för smärta och andra symtom som beror på att ischiasnerven blivit irriterad eller kommit i kläm. Det kan bero på ett diskbråck i nedre delen av ryggen, eller åldersförändringar som gör det trångt för nerven så den kläms.

Vad är falsk ischias?

Ett tillstånd som heter ischialgi kallas ibland för falsk ischias. Det är ett namn på en smärta som strålar från ryggen via sätet, låren och neråt men som inte beror på att ischiasnerven är påverkad. Det beror istället på att musklerna i området är så irriterade att smärtorna sprider sig nedåt längs benet, dock sällan under knät. Falsk ischias är vanligare än ischias.

Hur känns ischias?

Ischias är mycket smärtsamt, en smärta som brukar beskrivas som skarp och intensiv och stråla längs nerven ända ut i foten. Andra symtom är domningar och stickningar i foten. Läs mer under symtom på ischias.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2020-07-31
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
Senast granskad: 2023-03-08
 • Öppet alla dagar i veckan
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med