Loppbett

Loppor kan bitas och ge kliande utslag, ofta flera stycken på rad. Människoloppor är ovanliga i Sverige, men djurloppor kan angripa människor. Du behöver sällan söka vård, utan betten försvinner av sig själva. Här finns tips på vad du kan göra för att lindra symtomen.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Våra erfarna läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av symtomen.

Vad är loppor?

Loppor är vinglösa, blodsugande parasiter som lever på däggdjur och fåglar. Det finns minst 2000 olika arter och underarter. Människoloppor ses sällan i Europa eftersom de inte trivs i våra rena bostäder. På stränder kan du stöta på sandloppor, i smältande snö kan det finnas snöloppor och fågelbon kan sprida fågelloppor. En vuxen loppa är mellan 2 och 4 millimeter lång och kan ses med blotta ögat.

Loppor kan sprida infektioner

Deras kraftiga bakben gör att lopporna kan hoppa långt. När de hoppar mellan olika djurarter eller från djur till människa kan de ibland sprida infektioner. Smittämnet utsöndras med loppornas avföring och när den som blivit biten kliar sig kan smittan gnidas in i loppbettet. Loppor har spridit tyfus och pest, men ingen av dessa sjukdomar finns i Sverige idag.

Symtom på loppbett

Loppbett är en typ av insektsbett som ger utslag med kraftig klåda, som ofta sitter på rad. Betten sitter ofta där kläderna sitter åt, som vid byxlinningen. På ljus hud syns röda utslag, på mörk hud kan rodnaden vara svårare att se. Ett minimalt sår syns ofta i mitten av utslaget, som kan vara några millimeter till mer än en centimeter stort. Det är vanligast att betten sitter på överkroppen. Utslagen försvinner av sig själva efter några veckor, men kan innan dess komma och gå.

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan göra själv för att lindra loppbett. Några tips är: 

  • Försök att inte klia på betten, det förvärrar klådan. Om huden rivs sönder när du kliar kan bettet bli infekterat
  • Du kan lindra klådan från loppbetten med kylbalsam, alsolgel eller alsolsprit. 
  • Kallt vatten eller en påse frysta ärtor i en handduk på betten kan kännas skönt.
  • Om det kliar mycket kan du smörja betten med kräm eller salva som innehåller hydrokortison. 
  • Receptfria antihistamintabletter, som används vid allergier, kan lindra vid kraftig klåda.  
  • Se till att göra ordentligt rent hemma. Ibland kan sanering av skadedjursbekämpare behövas för att bli av med lopporna.

Behandling av loppbett

Loppor försvinner oftast av sig själva och du behöver inte söka vård för loppbett. I Sverige är den så kallade människoloppan (pulex irritans) mycket ovanlig. Det är för att vi har så torra och rena bostäder och lopporna trivs där det är fuktigt och smutsigt. Största risken att drabbas av loppor är att bli smittad av sitt husdjur. Loppbitna husdjur behöver behandling som kan köpas receptfritt på apotek. Loppbett kan också kopplas till trädgårdsarbete, särskilt vid röjning på våren. I det fallet är det fågelloppor som kan hoppa över och bitas. Även dessa bett går över av sig själva.

När bör jag söka vård?

Besvären från loppbett går vanligen över av sig själva. Sök vård om huden vid betten svullnar kraftigt, rodnar och gör ont. Kontakta också vården om du är osäker på om det är loppbett du har.

Frågor och svar om loppbett

Här har vi samlat några frågor och svar kring loppbett.

Hur ser loppbett ut?

Loppbett är röda och allt ifrån några millimeter till över en centimeter stora. De kliar och sitter ofta på rad eftersom lopporna gillar att göra provbett.

Vad kan jag göra åt loppbett?

Du kan försöka låta bli att klia på betten. Använd kylbalsam, alsolgel eller alsolsprit för att lindra klådan. Du kan också kyla betten med vatten eller något från frysen inlindat i en handduk. Om det kliar mycket kan du använda kortisonsalva eller kortisonkräm, eller ta antihistamintabletter. Det är samma slags tabletter som används vid allergier och de gör att det kliar mindre. Allt detta finns att köpa receptfritt på apotek.

Hur sprids loppor?

I Sverige är det vanligast att människor får loppor från sina husdjur. Människoloppan (Pulex irritans), är vanligt förekommande i många andra delar av världen, men i Sverige är den mycket ovanlig. Det är för att den trivs bäst i fuktiga och smutsiga miljöer och vi i Sverige har rena och torra bostäder.

Hur kan loppor förebyggas?

Det bästa sättet att förebygga loppor är att hålla husdjur och hem rena.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2020-03-26
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
Senast granskad: 2022-10-14
  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med